BiHBiznisDruštvoHercegovinaKonjicMagazinVijesti

Biznismen iz Konjica u velikoj investiciji kod Zagreba

RALU Logistika, transportno-logistička kompanija u vlasništvu biznismena Luke Rajića, ušla je u novi investicijski ciklus vrijedan 15 miliona eura. Proširit će skladišne kapacitete u poslovnoj zoni Dragošička u Rugvici (kod Zagreba) te otvoriti 100 novih radnih mjesta.

Luka Rajić je biznismen rođen u Konjicu koji se ubraja u najbogatije stanovnike Hrvatske, ali i Švicarske gdje je također živio i poslovao.

O njemu je BiznisInfo.ba pisao prošlog mjeseca nakon što je njegova druga kompanija – PharmaS, početkom septembra preuzela vlasništvo nad španskom firmom Mabo Farma, što je vijest koja je odjeknula u poslovnim krugovima.

O Rajićevom životnom putu, poslovnom uspjehu i njegovoj vezanosti za Konjic koji često posjećuje, također smo pisali.

Luka Rajić tokom jedne od posjeta Konjicu

O firmi RALU Logistika i novoj investiciji

Rajić je osnovao RALU Logistiku 1989. godine. Firma se primarno bavila transportom, potom je 2015. ušla u logistički segment izgradnjom duboko smrznutog i hladnog skladišta u Rugvici.

RALU danas nudi usluge skladištenja, skladišnih operacija i distribucije robe u hladnom lancu na području cijele Hrvatske, a usluge transporta obavljaju se na području Evrope. Primarni klijenti su mu trgovački lanci, prehrambena i farmaceutska industrija.

Kao jedna od najvećih nezavisnih logističkih kompanija u regiji, trenutno ima preko 300 kamiona te zapošljava više od 600 radnika. Prošlu godinu RALU je završio s 39,34 miliona eura prihoda i 1,9 miliona eura dobiti u Hrvatskoj.

O novoj investiciji ali i poslovanju RALU Logistike za tportal je govorio njen direktor Mario Mesaroš. On je govorio o tome šta će im to značiti za poslovanje, koliko im je izazovno naći nove radnike, ali i jesu li “logističari” jedni od krivaca za visoke cijene hrane.

– Tražimo prvenstveno skladišne radnike. Inače, od naših 600 zaposlenih njih 500 su deficitarna zanimanja: skladišni radnici i vozači. Do pretprošle godine 99 posto radne snage bilo je iz Hrvatske, što je danas gotovo nemoguće s obzirom na tržište rada. Prvo smo se okrenuli našem bližem okruženju, Srbiji i BiH, a od lani smo krenuli sa zapošljavanjem radne snage iz prekooceanskih zemalja – kazao je između ostalo Mesaroš.

biznisinfo.ba

Slični članci

Back to top button