BiHBiznisDruštvoVijesti

Agencija za zapošljavanje BiH iseljava građane u Njemačku

Portal Vijesti.ba jučer je pisao o skandaloznoj praksi po kojoj Agencije za zapošljavanje iz BiH pozivaju bh. građane da se zaposle u Njemačkoj.

U konkretnom slučaju, radi se o iseljavanju medicinara iz Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, danas su predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad Njemačke održali sastanak povodom nastavka projekta Triple Win koji, kako navode, “za cilj ima posredovanje pri zapošljavanju medicinskog osoblja za rad u Njemačkoj”.

– Projekat Triple Win namijenjen je medicinskim sestrama, odnosno tehničarima opšteg i pedijatrijskog smjera koji posjeduju bh. državljanstvo i koji karijeru žele početi ili nastaviti u jednoj od 50 poliklinika u Njemačkoj, navodi se u saopćenju.

Dodaju da se projekat Triple Win uspješno implementira u Bosni i Hercegovini već deset godina uz podršku Agencije za rad i zapošljavanje BiH i da građanima BiH pružaju iste uslove kao i državljanima Njemačke te im osiguravaju besplatan kurs i polaganje njemačkog jezika.

– Decenija uspješnih priča naših kandidata pokazuje da projekat provjereno osigurava najbolje uslove za učesnike projekta. Za naredni period planiramo i pojednostaviti proces prijave za program kako bismo našim sugrađankama i sugrađanima olakšali put do dobrog poslodavca i uspješne karijere“, izjavio je Emir Čomor, menadžer Triple Win projekta.

U zvaničnom saopštenju su se pohvalili i kako je putem Triple Win projekta, svoje zaposlenje u Njemačkoj do sada pronašlo preko 800 građanki i građana Bosne i Hercegovine, a prilikom godišnjeg sastanaka, najavljen je i novi projekat školovanja mladih iz Bosne i Hercegovine koji će početi sa implementacijom u narednom periodu.

Njemački poslodavci, već smo pisali, obavezni su samo platiti nostrifikaciju diplome i dobiti “gotov proizvod” u vidu mladog i obrazovanog kadra čije su školovanje finansirali porezni obveznici u BiH.

Bh. vlasti tako su doveli bh. privrednike u situaciju da finansiraju razne zavode koji na kraju služe za izvoz radne snage iz BiH.

(Vijesti.ba)

Slični članci

Back to top button