Zanimljivosti

ANALIZA COVID-19: Novikonjic.ba odbranio je Igman i Konjic od medijskih napada

Korona virus (Covid-19) predstavlja zaraznu bolest uzrokovanu SARSCoV-2 virusom. Prvi put identificiran je u decembru 2019. godine u kineskom gradu Wuhan. Nakon toga proširio se širom svijeta, uzrokujući pandemiju koja je proglašena 11. marta 2020. godine.   

Na području Federacije BiH javlja se 9. marta 2020. godine, a općina Konjic suočila se sa prvim udarom većeg broja oboljelih koronavirusom iz tzv. klastera „Igman“, odnosno zabave povodom obilježavanja 70. godišnjice preduzeća (11. 3. 2020.), kada se pokazalo da je jedan od gostiju iz Srbije bio zaražen koronavirusom.

Broj zaraženih u BiH i pojedinačne smrti uzrokovane Covid-19 virusom se uglavnom, pored entiteta, posmatraju u lokalitetu pojedinog grada ili opštine. Tako je, nespretno, Konjic proglašen “bosanskim Wuhanom”, što može značajno uticati na negativan imidž ove opštine, posljedično i na poslovanje kompanija u ovoj opštini. Svejedno, Konjic, početkom aprila, kada je pisan ovaj Izvještaj, nije bio među najugroženijima, već Banja Luka, Tuzla i Čitluk.  U skladu s navedenim, gradovi i opštine imaju izuzetnu odgovornost da upravljaju krizom…“ – navodi se između ostalog u publikaciji  „COVID-19 Ekonomske posljedice za BiH, mjere i rješenja“, (Friedrich-Naumann-Stiftung für die Freiheit Bosnien-Herzegowina (2020).

Na nedavno održanoj sjednici OV Konjic razmatrani su Izvještaji Kriznog štaba civilne zaštite, policije, volontera, komunalnih preduzeća, Opće bolnice, Doma zdravlja, kao i drugi izvještaji o poduzetim mjerama na spriječavanju širenja pandemije korona virusa na području općine Konjic.

Na uspješnu borbu Konjica od koronavirusa svoj neizbrisiv trag ostavilo je hrabro medicinsko osoblje, policija, volonteri, komunalni radnici, mediji i drugi. Građani su bili izuzetno odgovorni u samodisciplini da sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih.

Pohvale koje su dolazile na račun nezavisnog portala Novikonjic.ba za zalaganje i trud uložen u tom periodu obavezale su nas da uradimo jednu kraću internu analizu usvojenu na sastanku redakcije održanom, 27. 6. 2020. godine i predočimo sudu javnosti.

Krenimo redom.

Tokom cijelog perioda stanja nesreće novinari su ostvarili sinergiju vlasti i medija što je bio temelj za efikasno upravljanje krizom u našem gradu. Radilo se 24 h dnevno, bez prestanka svaki dan u sedmici. Pratili smo i dnevne informacije kolega sa lokalnog radija te brzo i efikasno upoznavali širu javnost i regiju.

Objavljivali smo provjerene informacije sa naglaskom na efekte mjera koje su poduzete, kao i informacije o oporavljenim građanima Konjica koji su bili pozitivni na koronavirus.

Cijelo vrijeme imali smo otvorenu komunikacija sa predstavnicima javnih preduzeća, zdravstvenih ustanova, medija, boračkih i NVO organizacija koja je učinila, da se u punoj snazi rade objektivna, visoko pozitivna i smirujuća saopćenja za javnost, javljanja sa terena, prilozi, intervjui i dr. Sve je to uveliko doprinosilo da grad „diše jednom dušom“.

Novinarski neprofesionalizam, neoprezno birane riječi i poređenja našeg grada sa Wuhanom pojačali su stigmatizaciju lokalne zajednice.

Međutim, bili smo budni i svojim resursima i volonterskim radom inicirali smo odbranu kroz saopćenja i druge aktivnosti čime smo postigli višestruke efekte koji su minimizirali negativnu medijsku kampanju usmjerenu protiv radnika, menadžmenta preduzeća „Igman“, grada Konjica i njegovih stanovnika.

Naš jedan tekst od oko 3500 čitanja zaustavio je tendencioznu kampanju protiv Konjica, te pažnju domaće i svjetske javnosti okrenuo u drugom pravcu. Čitatelji portala aktivno su publicirali putem društvenim mreža medijske tekstove o ratnom značaju Konjica za spas BiH, Sarajeva i drugih gradova odakle su dolazile negativne vibracije i tekstovi zbog klastera „Igman“.

Hiljade Konjičana, a posebno uposlenika PD Igman, članovi njihovih porodica, porodice oboljelih od koronavirusa i dr. u znak podrške mijenjali su profilne slike na društvenoj mreži Facebook sa logom „Igmana“ i na taj način davali svoju nedvosmislenu podršku. Podsjećamo, da je u to vrijeme menadžment Igmana, kao i PR osoblje bilo u samoizolaciji i pružalo nam moralnu podršku. Većina ovih aktivnosti uspješno je realizovana u saradnji sa rukovodstvom Udruženja „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ (VIPK) i AK „Pace“ Konjic.

Svjedočili smo da nevolja nikada ne dolazi sama.

U to vrijeme pojavili su se i požari koje je portal pratio javljanjem s terena, kroz intervjue sa građanima uključenim u danonoćno gašenje požara. Svojim tekstovima i apelima uticali smo na svijest pojedinaca koji su nam dostavljali informacije o mogućim počiniteljima požara u Vrapču i dr. o čemu su blagovremeno upoznate nadležne službe. Posjeta i podrška premijera Vlade FBIH našoj općini bila je od izuzetnog značaja, a mi smo sve to pratili sa lica mjesta.

Naš tim je posebno pratio i kritikovao dezinformacije koje su širili nesavjesni građani kroz razne konjičke grupe na Facebook-u o temi koronavirusa, sposobnostima naših ljekara, spiskovima oboljelih i slično. Iskustvo je pokazalo, da je potrebno što prije adresirati nepouzdane glasine o razvoju situacije te dati ljudima konkretne akcije koje će doprinijeti primjerenom (i prosocijalnom) ponašanju u vrijeme vanrednog stanja, panike i straha. Pojedinci su svoje dotadašnje destruktivne aktivnosti preusmjerili u korisne pravce, u jačanje humanitarnog rada i slično što je bilo za svaku pohvalu.

U ova vremena kada je svijet globalna pozornica neophodno je da lokalni mediji postoje i profesionalno izvještavaju te brzo prenose informacije. Iskreno se nadamo, da su to uvidjeli i donosioci odluka na nivou općine Konjic i HNK-a te da će u budućnosti biti snažnije podržani od općine i kantona, odnosno prepoznati i u korona-zakonima.

Mi ne znamo šta će se dešavati dalje u budućnosti sa koronavirusom, ali krizna vremena Konjičane uvijek ujedine u humanosti i liderstvu novih heroja zajednice. Bitno je razumijeti da smo biološki programirani reagovati na prijetnju na način da se što prije mobiliziramo i djelujemo.

Ono što sigurno znamo jeste, da portal Novikonjic.ba ostaje privržen viziji boljeg i ljepšeg Konjica te pozivamo naše čitatelje da nas na tom putu i dalje prate.

27. 6. 2020. godine – Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button