BiH

Još jedan toplotni talas u BiH, živa na termometru ići će i do 42

Zbog izrazito visokih temperatura, u više krajeva Bosne i Hercegovine, od danas je na snazi narandžasti meteoalarm. To, prema riječima meteorоloga, nagovještava da je pred nama još jedan toplotni val, treći ovog ljeta, piše BHRT. Provjerili smo kako građani podnose iznadprosječne temperature i da li učestalost tropskih temperatura znači da svjedočimo klimatskoj krizi?

Toplotni talas karakteriše pet ili više uzastopnih dana u kojima je najviša temperatura vazduha viša za 5 stepeni u odnosu na prosječne temperature za taj period. Do 27. avgusta na snazi je narandžasto upozorenje, a meteorolozi ističu da je ovaj toplotni talas intenzivan, i da će svoj vrhunac dostići 25. i 26 avgusta, kada će živa na termometru dostići 40, u unutrašnjosti Hercegovine i 42. podiok.

“Pored ekstremno visokih vrijednosti temperatura zraka rizik postoji i od dosta visokih vrijednosti UV indeksa tako da su građani izloženi ne samo temperaturama nego i dosta visokom zračenju – tako da treba ozbiljno shvatiti ovo upozorenje, prilagoditi se i pripremiti narednih nekoliko dana”, kaže meteorolog Bakir Krajinović.

“Sa zagrijavanjem planete Zemlje za više od 1 i po stepen mi dobijamo taj momentum gdje toplotni valovi dobijaju na svojoj snazi i intenzitetu. Generalno gledano Mediteran je najranjivije područje pa ne treba da iznenadi upravo taj pokazatelj da će upravo to područje i u narednim godinama biti žarište”, ističe meteorolog Nedim Sladić.

Savjeti iz zdravstvenih ustanova su jasni – izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana, piti dovoljno tečnosti i nositi laganu svjetliju odjeću. Preporuke za one koji rade na otvorenom, češći odmor.

Češće i intenzivnije tropske temperature direktno su povezani sa klimatskim promjenama i jedna su od najozbiljnijih posljedica globalnih promjena u atmosferi.

“Mi smo ove godine svjedočili drastičnim vremenskim promjenama – neprilikama, superćelijama koje su uništavale nažalost i ljudske živote mi svjedočimo sveopštoj klimatskoj krizi, više nisu klimatske promjene”, navodi Majda Ibraković iz Eko foruma Zenica.

Naši sagovornici upozoravaju da, ukoliko se ne smanji rast potrošnje različitih resursa i ovisnost o korištenju fosilnih goriva, proces globalnog zagrijavanja postaće brži, a toplotni talasi češći i intenzivniji. Čini se, tome već svjedočimo, s obzirom na to da je ovo treći toplotni talas u našoj zemlji ovog ljeta.

(BHRT)

Slični članci

Back to top button