BiHCrna hronikaDruštvoKonjicPolitikaSvijetVijestiZanimljivosti

KONJIC Svi na visini zadatka – još jedna uspješna spasilačka misija!

Dana, 20. 8. 2023. godine Gorska služba spašavanja Stanica Konjic zaprimila je dojavu, da je u rejonu Rakitnice (ispod kote Vis) teško povrijeđena jedna osoba i da se uz nju nalazi još jedna nepovrijeđena osoba, oboje strani državljani.

-Nakon što smo prikupili informacije o lokaciji, okupljamo tim od jedanaest spasilaca i krećemo vozilima do sela Kašići, a dalje nastavljamo pješice noseći svu potrebnu opremu. Više od dva sata nam je trebalo da dođemo do mjesta gdje se nalazila povrijeđena osoba.

Detaljnim pregledom konstatujemo da se radi o veoma teškoj povredi, višestrukom prelomu desne noge. Povrijeđena osoba je vidno iscrpljena, slabo komunikativna i blago traumatizirana. Pristupamo pružanju prve pomoći, radimo imobilizaciju ekstremiteta i pripremamo je za transport.

Svjesni situacije, da se nalazimo na veoma teškom i neprohodnom terenu kao i stanja povrijeđene osobe, krećemo sa evakuacijom. Znajući da će ovakav način nošenja i transporta potrajati do dugo u noć i da bi se sada već stabilizovano stanje povrijeđene osoba moglo iskomplikovati i pogoršati, tražimo podršku helikoptera.

Nakon dosta komplikovanih procedura, stupamo u direktni kontakt sa pripadnicima EUFOR-a, koji od nas traže precizne podatke o lokaciji, procjenu mogućnosti djelovanja kao i našoj osposobljenosti za traženu aktivnost. Brzo smo dobili pozitivan odgovor, te krećemo u pripremu lokacije sa koje bi mogli podići povrijeđenu osobu. U 17 h i 45 min helikopter EUFOR-a evakuše povrijeđenu i nama znatno olakšava posao.

Akcija je završena u 21h, povratkom svih spasioca sa terena, kao i druge zatečene osobe.

Ovim putem se najiskrenije zahvaljujemo našim pripadnicima koji su iznijeli najveći teret u ovoj veoma zahtjevnoj i složenoj spasilačkoj akciji. Također, zahvalnost dugujemo Gorska služba spašavanja Federacije BiH, naročito kolegama iz Gorska služba spašavanja Stanica Mostar i Gorska Služba Spašavanja, Sarajevo – Mountain Rescue Service, Sarajevo koji su nam svoje timove stavili na raspolaganje.

Hvala gradonačelniku Grad Konjic gospodinu Osmanu Ćatiću, koji je brzo reagovao, odobrio i pokrenuo procedure za podizanje helikoptera.

Svakako se zahvaljujemo i planinarima iz PLANINARSKO DRUŠTVO BORAŠNICA – KONJIC . Najveću zahvalnost ipak dugujemo pripadnicima EUFOR-a, misiji European Force in Bosnia and Herzegovina, koji su svojim krajnje profesionalnim odnosom još jedanput opravdali naše povjerenje. Nekada je kod ovako teških spasilačkih akcija potreban angažman brojnih institucija, ljudskih i materijalnih resursa, ali ljudski život nema cijenu. – saopćeno je iz GSS Konjic.

Slični članci

Back to top button