DruštvoHercegovinaVijesti

Glavni tužilac i komesar MUP-a HNK potpisali protokol o uspostavi Foruma za saradnju

U prostorijama Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar, danas je potpisan Protokol o uspostavi Foruma za saradnju između Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar i Ministarstva unutrašnjih poslova HNK – Uprave policije HNK, kojeg su potpisali Glavni kantonalni tužilac Tužilaštva HNK Zdenko Kovač i komesar Uprave policije HNK Ministarstva unutrašnjih poslova HNK Robert Perić. 
  
Protokol je rezultat opredjeljenja obje institucije da ojačaju saradnju u cilju provođenja proaktivnih istraga u borbi protiv organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, a naročito korupcije visoke razine, nedopuštene trgovine drogama, svih oblika nasilja u porodici, te oblasti sigurnosti prometa na cestama i drugih složenijih kaznenih djela.  
Saradnja institucija u okviru Foruma podrazumijeva i formiranje zajedničkih istražnih timova, kao i unapređenje sistema razmjene informacija kroz redovne sastanke, organiziranje okruglih stolova, radionica, seminara i ostalih vidova razmjene informacija u cilju veće transparentnosti u radu, te unapređenje rada i zakonitosti pribavljanja dokaza u provođenju istraga.     

Potpisnici Protokola će ostvarivati međusobnu suradnju sukladno odredbama ovog Protokola, ZKP-a F BiH, Zakona o Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar , Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Uputstva o postupanju tužitlaca i ovlaštene službene osobe u otkrivanju kaznenog djela, počinitelja i provođenju istrage, uz poštivanje međunarodnih sporazuma i odgovarajućeg domaćeg zakonodavstva.   

Istaknuta je potreba što žurnije kadrovske popune Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, naročito u Sektoru kriminalističke policije, kao i potreba što bolje tehničko-materijalne opremljenosti ove institucije.
Proaktivno djelovanje, zajedničko planiranje, suradnja prije i u tijeku istraga, su ključni principi koji će omogućiti efikasnije otkrivanje i procesuiranje počinitelja svih kaznenih djela na području HNK.

Večernji list

Slični članci

Back to top button