BiHDruštvoVijesti

Na Igmanu proučena “Dova za domovinu”

Na Igmanu je održan vjerski program manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023”.

Džumu namaz je kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH predvodio prof. Mustafa Spahić, a nakon džuma namaza Dovu za domovinu BiH proučio je Nesib efendija Hadžić, glavni imam Oružanih snaga BiH.

Prije džuma namaza brojne delegacije svih nivoa vlasti u BiH, Armije i MUP-a BiH, boračkih udruženja i predstavnici organizacionog odbora manifestacije položili su cvijeće na Grkarici, Proskoku, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači.

Vahid Alagić ispred Unije saveza policije veterana u BIH održao je kratki historijski čas.

Vojni muftija Hadis Pašalić tokom svog obraćanja je istaknuo važnost suživota i prihvatanja razlikosti.

– Sjećajući se njihovog časnog šehadeta, mi za njih ne možemo učiniti ništa jer oni imaju sve. Bez njih, bez sjećanja na njihove žrtve, bez ispunjavanja emaneta koji smo od njih preuzeli, mi nećemo imati ništa. Našim šehidima ne trebaju naše dove, već nama treba njihov šefat. Emanet koji smo preuzeli svakog od nas, ali i kao zajednicu, obavezuje. Budimo od onih koji će ispuniti preuzeta obećanja, kazao je Pašalić.

Naglasio je i da je naša spremnost da zajedno gradimo domovinu sa našim komšijama, uz iskren nijet i ustrajnost na na Božjem putu, garant naše sigurne budućnosti i potvrda naše prošlosti.

– Danas molimo Gospodara da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i domovini. Činimo to ovdje gdje je utemeljena prva džamija u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini. Ovdje su Bošnjaci branili svoju domovinu, organizirali džemat i gradili Igmansku džamiju, ali i širom domovine smo se opredijelili da budemo od onih koji grade, a ne oni koji ruše, rekao je muftija.

Prisutne je pozvao da budemo ustrajni, hrabri, vrijedni i radni, onako kako su to bili branioci domovine.

Glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nesib-ef. Hadžić kazao je da je cilj manifestacije da budemo budni i stalno podsjećamo na činjenicu da borba za domovinu nije završena.

– Moramo voditi računa o opasnostima koje stalno vrebaju. Ako ne budemo imali ovakve manifestacije koje će upozoravati, možemo očekivati da će se ljudi u jednom momentu uspavati i da će njihova stremnja biti usmjerena u nekom drugom pravcu. I dalje postoje ataci na državu Bosnu i Hercegovinu, i dalje se nama želi kazati da nemamo pravo na domovinu i identitet. S tim u vezi važna je ova manifestacija, izjavio je efendija Hadžić.

Džuma-namaz, kao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvodio je prof. Mustafa Spahić.

– Allah upućuje na pravi put onoga ko hoće, ko želi, ko zaslužuje, kome se On smiluje. Izvanjski mir nije moguć bez mira u ljudima. Mir je moguć samo kroz slobodu, kroz odgovornost u slobodi. Mir je moguć samo kroz istinu, a laž je ono zlo koje razara istinu, razara život. Šta i ko daje unutrašnji mir u insana, u porodicu, u džemat, u rod, u narod, u rasu, u čovječanstvo. Unutrašnji mir je garant vanjskog mira. To daje Stvoritelj, naglasio je u hutbi Spahić.

Osvrnuo se i na jedan detalj iz perioda 1992. do 1996. godine. Rekao je kako ne postoji narod u Evropi koji bi u našim uvjetima, pod kojima smo tada bili, pomislio da organizira odbranu.

-Francuski istoričar Bugarel piše kako su samo dva čovjeka u Evropi – Tito sa partizanima i Alija Izetbegović bez državnih organa, institucija i sistema, sa svojom strankom i svojim patriotima, zajedno sa Čedomirom Domuzom koji je ovde 30. jula položio život, i sa Vinkom Šamarlićem, kao i sa svim šehidima i herojima – uspjela organizovati odbranu i vojsku izvan okvira države, kazao je Spahić.

Dovu za domovinu Bosnu i Hercegovinu proučio je Nesib-ef. Hadžić, a prigodan program izveli su imami medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Kiseljak.

Slični članci

Back to top button