BiHDruštvo

PČELARI NE PAMTE LOŠIJU GODINU, PRINOSA GOTOVO DA NEMA: PRIMORANI DA PRIHRANJUJU PČELE

Pčelari u bh. entitetu Republika Srpska ne pamte lošiju godinu. Prinosa gotovo da i nema i primorani su da, usred ljeta, prihranjuju pčele. Sve to dovelo je i do poskupljenja meda, za čiji je kilogram potrebno izdvojiti oko 25 maraka.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova pčelinja društva nisu se mogla dovoljno razviti, pa pčelari u Republici Srpskoj moraju prihranjivati pčele. Košnice su gotovo prazne, a ono malo meda što im je ostalo prodaju po cijeni od 20 do 25 maraka po kilogramu. I, to je, kažu, malo.

  • Meda u košnicama ima toliko da pčele trenutno preživljavaju na njemu. Ja bih preporučio pčelarima da obrate pažnju na hranu. Hranu već treba pomalo dodavati, stimulisati pčele, kako bi one legle novo leglo za novu sezonu. Meda će ove godine malo biti za nas, borba je za pčele da opstanu – kazao je Đuro Kunić, pčelar iz Prijedora.

Znamo za probleme pčelara i pomoći ćemo im, poručuju iz resornog ministarstva. Obezbijedili su podsticaje koji po košnici iznose 20 maraka.

  • Pored tih sredstava, svaki registrovani pčelar je imao pravo na nabavku komplet opreme za pčelarstvo. Jako bitna stvar koji treba naglasiti da su pčelari mogli da konkurišu za pokretne platforme. Te pokretne platforme će u budućnosti biti i te kako poželjne za investiranje – rekao je Milan Puzigaća, načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju u ministarstvu poljoprivrede RS.

Zahvaljujući pokretnim platformama pčelari mogu preseliti pčelinjak na lokaciju koja pruža bolje uslove, piše FTV.

hayat.ba

Slični članci

Back to top button