DruštvoKonjicNVOVijestiZabavaZanimljivosti

BORAČKO JEZERO Mostovi prijateljstva Odreda izviđača Neretva

Posjetili smo BRIDGE: Interetnički – avanturistički kamp za djecu i mlade na Boračkom jezeru

Od 30. juna do 05. jula članovi Odreda izviđača Neretva Konjic dio su projekta Bridge, sa kolegama iz Banja Luke i Mostara.

Projekat implementira i sufinansira italijanska Razvojna agencija, UNDP BiH, uz podršku Grada Konjica, a domaćin je Odred izviđača Neretva Konjic.

Kako se gradi most prijateljstva pokazali su nam izviđači

Od 30. juna do 2. jula u kampu su boravili poletarci i pčelice a od 02. do 05. jula u projektu učestvuju mlađi izviđači i planinke.

Kako se gradi most prijateljstva pokazali su nam izviđači

Cilj projekta BRIDGE je povezivanje mladih i djece u aktivnostima koje su korisne za proces socijalizacije, tolerancije i podizanja ekološke svijesti kroz radionice, te bogat program sticanja izviđačkih vještina i znanja, ali kroz igru i zabavu poručila je ranije načelnica konjičkog odreda Selma Hadžihusejnović, a koliko se izviđačima svidjelo pokazuje i to da su u banjalučkom odredu prijave bile završene za manje od 10 minuta, kao i to što svi učesnici sa kojima smo razgovarali izražavaju nadu da će i sljedeće godine biti dio ovog projekta.

Kako se gradi most prijateljstva pokazali su nam izviđači
Predvodnica jata banjalučkog odreda 22. april Danijela Mitrašinović i načelnica konjičkog odreda Selma Hadžihusejnović

Načelnica Selma pojašnjava da je ovo dvogodišnji projekat i već je druga godina implementacije. Djeca su smještena u mostarskom kampu jer su tu bungalovi a projektom su definisani isključivo čvrsti objekti u kojima će djeca boraviti. Ostale aktivnosti se provode u kampu izviđačkog odreda Neretva Konjic.

Danijela Mitrašinović predvodnik je jata u odredu „ 22. April  Banja Luka”. Poručuje da se u ove dvije godine provođenja projekta vide rezultati. Djeca se upoznaju, druže, razvijaju prijateljstva i njeguju ista tokom cijele godine.

Kako se gradi most prijateljstva pokazali su nam izviđači

A o tome smo razgovarali i sa djecom. Iz odreda “ Stari Grad Mostar” Adijan Demić i Sajra Kovačević kažu da im se sve aktivnosti sviđaju, da su se ponovo vidjeli sa drugarima i drugaricama koje su upoznali prošle godine, i nadaju se da će projekat biti nastavljen i sljedeće godine.

Kako se gradi most prijateljstva pokazali su nam izviđači

Rejjan Jazvin iz konjičkog odreda također je zadovoljan programom, ali manje zadovoljan što se djeci oduzimaju mobilni telefonim te im se predaju nazad u dva termina kako bi mogli razgovarati sa roditeljima. Ipak, kako kaže, ukoliko bi morao birati između boravka u kampu bez telefona ili odustajanja od kampovanja – izabrao bi kampovanje bez mobitela.

Vuk Slunjski iz banjalučkog odreda nema ništa protiv toga što se ne mogu koristiti mobiteli. Ima osam godina i nema mobilni telefon pa ne vidi zbog čega bi to mogao biti nekome problem. Smatra da bi sva djeca i kada se vrate iz kampa trebala prestati koristiti mobitele jer bi se više družili.

Mi im želimo da razviju iskrena prijateljstva koja će trajati, te da budu podrška jedni drugima, ali i da im se ostvari velika želja – da se projekat Bridge nastavi…

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button