BiznisDruštvoKonjicPolitikaPrivredaSvijetVijestiZanimljivosti

POZITIVNO Luka Rajić će, kao investitor i poduzetnik, podržati strategiju Grada Konjica 

“Definitivno ću tu stati kao investitor i poduzetnik, podržati ću strategiju Grada Konjica” najavio je hrvatski poduzetnik. 
Jedan od najpoznarijih hrvatskih poslovnih ljudi i investitora, Luka Rajić, za vrijeme boravka u Hercegovini, u rodnom se gradu Konjicu sastao s gradonačelnikom Osmanom Ćatićem u namjeri definiranja detalja suradnje u budućnosti.

“Jako me veseli da je Grad Konjic posljednje tri godine, koliko me nije bilo, intenzivno radio na strategiji i pozdravljam taj pristup i mislim kako je Konjic idealno mjesto za turizam, kako može puno toga prihvatiti, puno toga dati. Ono što je u Konjicu jako velika stvar je priroda, ona je nezamjenjiva i ima veliku vrijednost. Grad je to prepoznao i definitivno ću tu stati kao investitor i poduzetnik, podržati ću strategiju Grada Konjica”, kazao je Rajić.

Poslovno carstvo


farmaceutska industrija: PharmaS d.o.o. – Hrvatska, Srbija, BiH
logistika: RALU Logistika d.d – Zagreb, Beograd
prehrambena industrija: Favarger S.A., (švi.) tvornica čokolade
financijski sektor: LURA INVESTMENTS SA (švi.)
razvoj nekretnina: LURA nekretnine

Tko je Luka Rajić


Luka Rajić, rođen je 1964. godine u Konjicu. Obitelj mu se iz Hercegovine 1971. godine preselila u Zagreb. Završio je srednju školu za strojobravara.

Tijekom srednje škole bavio se trgovinom na štandovima na tržnicama. Nakon odsluženog vojnog roka 1984. zaposlio se kao vozač kamiona u Dukatu i nastavio trgovati cementom, automobilima, hladnjacima.  U iznajmljenom prostoru otvorio je samoposlugu, a nekoliko brojeva dalje u istoj ulici i kafić.

Potom je kupio rabljeni Mercedesov tegljač i osnovao poduzeće Ralu. Ubrzo je kupio hladnjaču i počeo uvoziti jeftine sireve iz tadašnje Čehoslovačke. “Počeo sam s 20 tona i to se iz dana u dan povećavalo te sam nakon kratkog vremena morao otvoriti vanjskotrgovinsku tvrtku koju smo nazvali Lura“, rekao je Rajić o svojim poduzetničkim počecima napominjući kako je već 1991. ta tvrtka imala promet od 20 milijuna maraka.

Njegovo poduzeće Ralu obavljalo je prijevozničke usluge za Dukat.  Kako je Dukat bio u teškoćama, 2,5 godine nisu ga plaćali u novcu, nego su mu davali dionice. Rajić je 1992. za 20 tisuća njemačkih maraka upisao u pretvorbi dionice Dukata. Kasnije je dionice nastavio kupovati od Hrvatskog fonda za privatizaciju i od malih dioničara. Većinski vlasnik postao je 1994. uloživši ukupno 10 milijuna maraka. 

Ubrzo nakon toga kupio je Sirelu iz Bjelovara te Mljekaru Zadar čime je formirana Lura grupa. Rajić je uskoro postao vodeći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u regiji. 

U Švicarsku se preselio 2003. gdje je kupio malu tvornicu čokolade Favarger, a 2007. godine prodao Dukat francuskom Lactalisu za 280 milijuna eura.

U Popovački kod Siska 2011. otvorio je tvornicu generičkih lijekova PharmaS vrijednu 300 milijuna kuna. Godinu dana kasnije otvara tvornicu lijekova u Zrenjaninu u Srbiji. U tvornicu je uložio više od 18 milijuna eura, a sadrži suvremeni laboratorij za ispitivanje kvalitete lijekova i potpuno automatiziranu proizvodnju, te skladišni, uredski i tehnički prostor.

Manager.ba

Slični članci

Back to top button