DruštvoKonjicVijesti

Uz Međunarodni dan medicinskih sestara

Cijeli svijet 12. 5. obilježio je Međunarodni dan medicinskih sestara. Sretan vam vaš dan naše drage konjičke sestrice.

Sestre i medicinski tehničari su moseći stub zdravstva, pokazalo se to u vrijeme kovid -19 pandemije, a pokazaće se i u budućnosti.

„Naše medicinske sestre su naša budućnost“ aktuelni je slogan povodom ovoga Međunarodnog dana, koji se obilježava počev od 1820.godine.

Prva školovana medicinska sestra (babica)koja je rođena u Konjicu je Ljubica Mužijević Barišić, koja  dolazi 1924. sa Babičke škole iz Beograda.

Njen posao nastavile su mnoge znane i neznane medicinske sestre, sve do naših dana kada svijetla obraza mogu izaći pred pacijente,historiju i javnost.

Da li smo već zaboravili ratni doprinos Nine, Zuhre, Vezirke, Begzade, Ljilje, Nermane, Minke, Emira, Mirzete, Sene, Emira, Osmana, Drage, Dženane i drugih.

Izdvojimo mladu, hrabru i nesebičnu Amelu Balić koja je bila član ratne bolnice Šćipe i Ratne bolnice Jablanica, a nažalost, vema mlada završila je karijeru u konjičkoj bolnici.

Današnje medicinske sestre visoko drže zastavu medicinskih profesionalki, hrabrih, stručnih, odvažnih, koje sve izazove rješavaju na zadovoljstvo pacijenta, krajnjeg korisnika usluga, zbog kojeg sve to i postoji.

Spomenimo samo neke današnje sestre heroje: Drinu Perva, Sanju Kudović, Bahu Mehić, Bakira Kurtovića, Nerminu Ćukas, Lejlu Hero, Vesnu Macić, Lanu Macić, Nidu Ćukas, Minku Balić …Ne znam svima imena ali im znam njihovu plemenitost i dobrotu.

Političari, posebno oni iz medicinske struke, promijenite zakone u korist medicinskih sestara, jer one su i majke. Cijenimo njihov društveni doprinos i značaj, poštujmo i vrednujmo to još više, jer medicinske sestre to zaslužuju.

Mirsad Čukle / novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button