KonjicZanimljivosti

Bila nekad streljačka družina SD „MLADOST“ Konjic

Prije tačno 71 godinu, grupa konjičkih entuzijasta osnovala je streljačku družinu.

Osnivači su bili Bogdan Živak, Salko Hrustić, Milan Vučićević, Šarlo Tadić, Ilija Pudar i Antun Šilić.

Jedan od najznačajnijih rezultata bio je osvajanje drugog mjesta  na prvenstvu Jugoslavije 1977.u Beogradu, a ekipu su sačinjavali Nukica Habibija, Boro Magazin, Bogdan Živak i Ramo Rade Maksumić.Takmičenje se održavalo u trostavu, velika serija, a najuspješniji član ekipe bio je Bogdan Živak, državni reprezentativac u gađanju MK puškom.

Žensku ekipu sačinjavale su Vera Zovko, Amila Šljivo, Zijada Krčenda, Hikmeta Avdić, Lenka Lukić  i Emira Prevljak-Čopelj, koja bila i prvakinja BiH.

Na pojedinačnom prvenstvu Jugoslavije u Skoplju 1978.,prvo mjesto osvojio je Željko Brekalo, a drugo mjesto Emir Dautbegović.U ekipi te generacije bili su uspješni i Edin Džajić, braća Kraljušić, Darko Jurić, Novak Todorović i Miroslav Kovačević.

Bivši članovi družine Nihad Sokolović i Ahmo Klarić, kažu nam da su tu išli da se druže, korisno provedu dva sata slobodnog vremena u učenju i druženju.Članovi su tada 1969.bili još Ćatić Ibrahim, Papo Mojsije, Mile Savić, Zijad Hondo, Sejo Uzunović i drugi.

Od mlađih generacija Adis Kurić (1963.) nam je pričao o značaju družine za grad, o druženjima, putovanjima i uspjesima konjičkih strijelaca. Poslije rata, kaže Adis, išli smo u općinu da obnovimo rad družine, ali su nam rekli da to treba ugasiti, „dosta je nama u ratu bilo pušaka i pucanja“, kazali su nadležni.

Očigledno je da nadležni nisu bili dorasli svojim funkcijama, jer nisu shvatili da je to odlična promocija grada, nisu shvatili značaj i bogatstvo druženja, putovanja i učenja konjičkih mladića i djevojaka.

Mirsad Čukle/novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button