BiHSportVijesti

Znate li koliko je Zmajeva došlo do polufinala i finala LP i ko je bio prvi?

Be Funky/REUTERS/Daniele Mascolo /REUTERS/Pedro Nunes

Rade Krunić igrat će prvi put polufinale Lige prvaka u karijeri, a prije njega to je učinilo pet bh. reprezentativca.

Šest reprezentativaca Bosne i Hercegovine uspjelo je ostvarili plasman u polufinale najelitnijeg fudbalskog takmičenja Evrope.

Samo jednom se desilo do sada, da u polufinalu gledamo okršaj dva klubu u kojima smo na obje strane imali po jednog bh. fudbalera.

Dva od šest fudbalera Bosne i Hercegovine, uspjelo je postati prvak Evrope. A tri fudbalera Bosne i Hercegovine uspjela su doći do finala sa svojim klubovima.

Kraj 90-tih veoma uspješan, sušna decenija, pa Pjanić

Prvi Zmaj koji je stigao u karijeri do polufinala najjačeg takmičenja Starog kontinenta je Muhamed Konjić. Stameni bh. stoper nosio je tada dres Monaca, a tim iz Kneževine poražen je od Juventusa u prvom meču 4:1, dok je u drugom slavio Monaco 3:2. Sve se odigralo sezone 1997/1998.

Naredne sezone to je uspjelo i Hasanu Salihamidžiću sa Bayernom. Bavarcu su izbacili Dynamo Kyiv u polufinalu, a u finalu su poraženi u kultnoj utakmici protiv Manchester Uniteda, kada su “Crveni đavoli” preokrenuli u sudijskoj nadoknadi.

Sezone 1999/2000. Elvir Baljić postao je treći fudbaler Bosne i Hercegovine, koji je došao do polufinala s Real Madridom. Tada je pobijedio Salihamidžićev Bayern. Baljić je finale proveo na klupi, a Real je slavio u španskom okršaju protiv Valencije 3:0. Baljić je proslavio titulu prvaka Evrope zagrljen sa velikanom Reala Raulom Gonzalezom.

Pored pomenuta dva polufinala popularni Braco dočekao je i treću sreću slavivši protiv Real Madrida u polufinalu sezone 2000/2001 za osvetu “Kraljevskom klubu”. Nakon toga njemački gigant savladao je Valenciju u finalu i stigao do titule prvaka Evrope.

Današnji sportski direktor Bayerna, jedini je bh. fudbaler, koji je tri sezone uzastopno igrao polufinale Lige prvaka.

Uslijedilo je devet sušnih sezona, do narednog bh. polufinaliste i sezone 2009/2010. Miralem Pjanić postao je četvrti fudbaler iz Bosne i Hercegovine koji je došao među četiri najbolja tima Evrope. Tada u dres Lyona, eliminisan je od Bayern Munchena. Bavarci su slavili u oba meča. 1:0 u Munchenu i 3:0 na Gerlandu u Francuskoj.

Naredna prilika za Pjanića došla je šest godina kasnije. Sezona 2016/2017. kada je igrajući za Juventus eliminisao Monaco. Uslijedilo je finale protiv Real Madrida u Cardiffu i poraz od 4:1.

Narednu sezonu dobili smo i petog Zmaja u elitnom društvu. Edin Džeko sa Romom, došao je do polufinala. Sa druge strane bio je Liverpool, ali Vučica nije imala sreće. U prvom meču pobijedili su Redsi 5:2, a u drugom je trijumfovala Roma 4:2 i tako je Dijamant ostao bez finala, ali za utjehu postigao je po jedan gol na Anfield Roadu i OIimpicu.

Rade Krunić protekle noći postao je šesti bh. fudbaler, koji se domogao polufinala Uefine Lige prvaka. Nakon što su Rossoneri izbacili Napoli. Može li postati i četvrti koje je stigao do finala, a možda i treći koji je osvajao prestižno takmičenje, vidjet ćemo uskoro.

Drugo bosanskohercegovačko finale Lige prvaka?

Ukoliko Edin Džeko prođe sa Interom dalje, a u dobroj je situaciji pred današnji revanš protiv Benfice, jer Nerazzurri imaju dva gola viška iz Portugala, to će biti drugo polufinale za bh. golgetera u karijeri.

Postoji potencijalna mogućnost da gledamo drugi put okršaj dva bh. reprezentativca u polufinalu najelitnijeg fudbalskog takmičenja.

Prvi i za sada posljednji put to se desilo u sezoni 1999/2000. kada su polufinale igrali Bayern Munchen i Real Madrid.

Tada je boje Bavaraca branio Hasan Salihamidžić, a Blancosa Elvir Baljić.

Madriđani su stigli do finala, pobjedom 2:0 na Santiago Bernabeu, a u Munchenu su izgubili 2:1.

U pravom meču Elvir Baljić zamijenio je Nicolasa Anelku u 80. minuti, a u drugom dobio je priliku u 90. zamijenivši McManamana.

Popularni Braco u prvom susretu upisao je 78 minuta, kada je umjesto njega ušao Roque Santa Cruz, a u drugom meču ušao je u igru posljednjih pola sata zamijenivši Marcusa Babbela.

N1

Slični članci

Back to top button