DruštvoKonjicVijesti

Konjic bi mogao živjeti od svoje ljepote, ali… ?

O mnogobrojnim i raznovrsnim ljepotama, vrednotama i dobrotama na području općine Konjic, pisali smo više puta. Pisali smo da je ovo grad ljepote i grad historije, da je Konjic sretan grad, da ima 54 nacionalna spomenika od čega dva zadovoljavaju najviše svjetske, Unesco standarde. Pisali smo da bi zbog tako zgusnute ljepote na malom prostoru, turisti u redovima trebali čekati da to vide.

Međutim, organizacija turističke djelatnosti u Konjicu bila je bolja prije pedeset godina, nego sada.

Grad je imao autobusku stanicu, autobusku liniju do Boračkog jezera, turistički ured u centru, turistički prospekt, evidenciju broja i strukture turista, znali su se prihodi, bili su registrovani građani koji su turistima izdavali sobe itd.

Danas, aprila 2023. Konjic nema ništa od gore nabrojanog, niko ne zna ni broj turista ni prihode od turizma. Turisti dolaze, slikaju se na Starom mostu i za 20 minuta odlaze, to im je predviđeno vrijeme za Konjic, kažu njihovi turistički vodiči, jer nemaju nikakve ponude.

Kažu, kod mosta očekuju korpe sa prospektima, putokaze prema turističkim atrakcijama ili turističku kartu grada, gdje bi  mogli saznati nešto više o Konjicu, zašto i kako doći, koliko vremena planirati…

Kako doći do jednog od 54 nacionalna spomenika, kako naći i za koliko vremena nekropole Biskup, Vrbljani,Velika, Odžaci, Gorani, Poljice, u svijetu jedinstveni  ARK, muzej drvorebarstva, Galeriju u Franjevačkom samostanu…  

Kako doći i koliko vremena je potrebno do Zec planine, Boračkog jezera, Ljubine, Prenja, Lukomira, Idbra, kanjona Rakitnice, izvora Neretvice…

Sve navedene i druge podatke turista očekuje da dobije brzo i na jednom mjestu. Produženo sjećanje na Konjic, turista iz svijeta može imati ako ponese razglednicu sa podacima npr. o Starom mostu, ko ga je, kada i zašto pravio, kada je srušen i zašto, kada je obnovljen i kako…

U obnovljeni most ugrađeno je 2.408 blokova sedre, 4.816 klanfi i 10 tona olova, 40 tona kreča, 40 tona cigle crvenice, 60 tona pijeska, u ogradi se nalazi, u dvije strane po 108 ploča, što je ukupno 216 ploča visokih 1 m.

Prvi luk sa lijeve strane Neretve, završen je 29.7.2006. godine, a u njega su ugrađena 273 ručno tesana bloka sedre, složenih u 39 redova, zajedno sa 546 klanfi. Drugi luk završen je 10.8., treći 21.9.2006., prvi s desne strane završen je 22.9.2007.godine i tako sve do završetka svih šest lukova, 12.9.2007.godine. Zadržana je i dužina mosta od 101,80 metara i širina od 5,25 metara. Ukupna visina od površine vode do najviše tačke na mostu je oko 10 m.

Najviše fotografisan, slikan i opisivan objekat u gradu je Stari most, simbol i ponos grada na Neretvi, most-biser koji ukrašava Konjic i širu okolinu, te bi zbog toga svi trebali upoznati njegovu važnost i burnu prošlost.

Konjic bi mogao živjeti od svoje ljepote, samo da je malo više pameti, promocije i organizacije.

Mirsad Čukle/novikonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora novikonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu novikonjic.ba je Udruženje VIPK i portal novikonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.  Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj. link na portal novikonjic.ba. Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem redakcijskog e-maila: novikonjic@gmail.com.)

Slični članci

Back to top button