KonjicSmrtovnice

In memoriam: Jusuf Mulić (19.3.1933.-13.11.2019.) 

Prije 90 godina rođen je prof.dr. Jusuf Mulić, jedan od najpoznatijih Konjičana, koji ima nemjerljive zasluge za promociju rodnog grada.

Od 1991.do 1993. bio je rektor UNSA, od 2000. do 2014. godine objavio je dvadeset knjiga, među kojima i nekoliko temeljnih o Konjicu. 

Svojim radom i knjigama o Konjicu, potvrdio je koliko je volio Konjic. Bezbroj radnih dana potrošio je u arhivama Evrope, istražujući historiju rodnog grada, a jedna od nezaobilaznih knjiga o ovom gradu je Konjic i njegova okolina u vrijeme austrougarske vladavine (1878-1918.),  koja je na 350 stranica izašla 1990. godine. 

Bio je redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, a na čast profesor emeritusa Univerziteta u Sarajevu promoviran je 2004. godine. 

Prof. dr. Jusuf Mulić rođen je u uglednoj porodici konjičkih drvorezbara. U rodnom mjestu je pohađao osnovnu školu i nižu realnu gimnaziju, a srednju školu završio je u Banjoj Luci. Prof. Mulić pripada onoj generaciji srednjoškolaca koji su nakon završene srednje škole raspoređivani na studije, ne po njihovoj želji, nego onako kako je to Komitet za visoke škole odlučio.

Tako ni prof. Mulić nije mogao studirati historiju, iako je to želio, nego je raspoređen da studira poljoprivredu koju je u roku završio na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, 1957. godine.

Nakon završenog studija i odsluženog vojnog roka, izabran je za asistenta na Poljoprivrednom fakultetu. Do izbora u zvanje asistenta, ovladao je svjetskim jezicima (ruski, njemački i engleski), a odlično je govorio talijanski. To mu je omogućilo da iz oblasti mikroekonomike magistrira na Univerzitetu u Napulju (Italija), doktorira na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Dobio je više specijalizacija na inostranim univerzitetima i završio postdoktorantski kurs u klasi uglednog profesora Gintera Vajnšenka (Günter Weinschenck) na Univerzitetu Hohenheim / Stuttgart (SR Njemačka). 

Bio je gostujući docent i profesor na univerzitetima u Italiji i Njemačkoj.
Napisao je veliki broj naučnih i stručnih radova, koji su objavljivani u najuglednijim domaćim i stranim časopisima. 

Prof.dr.Jusuf Mulić, dobitnik je brojnih nagrada, odlikovanja i priznanja.  

Mirsad Čukle / novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button