HercegovinaVijesti

Poništene okolinske dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na Neretvici

foto: Buturović Polje

Kantonalni sud u Sarajevu odlučio: Poništene okolinske dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na Neretvici!

Upravo smo zaprimili presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom se uvažava naša argumentacija i poništavaju obnovljene okolinske dozvole koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za izgradnju mHE na Neretvici.

Od početka borbe za spas Neretvice tvrdimo da dozvole kojima su mahali investitor i izvođači radova nisu validne, što ishodi pokrenutih postupaka pred drugostepenim i sudskim organima sada i potvrđuju.

U julu 2021. godine Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona poništilo je odobrenja za građenje za izgradnju mHE “Srijanski most” i mHE “Gorovnik ušće”, a sada su, odlukom suda u Sarajevu, “pale” i okolinske dozvole za izgradnju predmetnih mHE.

Hvala svima koji su ovoj borbi.

Hvala Nini Kreševljaković i ostatku ekipe iz Aarhus centar u Bosni i Hercegovini na krucijalnoj pravnoj pomoći, hvala našim prijateljima iz Zeleni Neretva Konjic, bez kojih nijedan od ovih sporova ne bi imao pozitivan epilog, hvala lokalnim udruženjima koja su učestvovala u pokretanju ovog upravnog spora:

✅ Lovačko društvo Neretvica;

✅ Zavičajno Udruženje za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog naslijeđa Neretvica;

✅ Udruženje poljoprivrednih proizvođača povrća Buturović – Polje;

✅ Boračko udruženje Klis (BUK) i

✅ Udruženja građana za zaštitu, sakupljanje i proizvodnju ljekovitog bilja i šumskih plodova Brusnica, kao i svim ostalim udruženjima i organizacijama koje su uz nas od samog početka ove teške i herojske borbe.

I na kraju, najveće hvala narodu doline Neretvice, herojima mosta u Goranskom Polju, poručili su na fb. stranici Buturović Polje.

Slični članci

Back to top button