BiHHercegovinaVijesti

Radi se studija utjecaja na okoliš za tunel Prenj, uskoro će biti upućena u javnu raspravu

foto: akta.ba

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, razgovarala je jučer u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Nesl i predstavnicom Evropske investicijske banke (EIB) Sandrinom Friskia. Na sastanku je iznesen presjek stanja na aktuelnim gradilištima i projektima izgradnje budućih dionica autoputa na Koridoru Vc, za koje ove evropske institucije pružaju finansijsku podršku.

U delegaciji Vlade FBiH, osim Novalića, bili su zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, federalni ministri prometa i komunikacija Denis Lasić i prostornog uređenja Josip Martić, te direktor JP Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder.

Tokom sastanka, prezentirane su faze izgradnje sa predstojećim obavezama, te tehnički aspekti, kao i informacije o studijama koje se odnose na procjene utjecaja na okoliš i društvo.

Tema razgovora odnosila se i na mogućnosti intenziviranja dinamike realizacije ovih projekata na sjeveru i jugu Federacije BiH. S tim u vezi razgovarano je i o eventualnoj dodatnoj finansijskoj podršci, a usljed poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom koju su uzrokovala dešavanja u Ukrajini.

Direktorica EBRD-a izrazila je razumijevanje i istakla da je povećanje troškova izgradnje infrastrukturnih projekata zbog svjetske krize u drugim zemljama zabilježeno za oko 30 posto.

Kada je riječ o projektima u Federaciji, ovom prilikom iskazana je spremnost EBRD-a za pružanje dodatne podrške izgradnji dionice autoputa Poprikuše – Nemila. Nedvojbena i čvrsta podrška data je i za izgradnju tunela Prenj koji predstavlja najzahtjevniji infrastrukturni projekt na budućem Koridoru.

Inače, predstavnice evropskih finansijskih institucija informirane su da je u pripremi neophodna studija utjecaja na okoliš za tunel Prenj, te da će uskoro biti upućena u javnu raspravu.

Na sastanku je prezentirana i dinamika radova na ostalim aktuelnim gradilištima, kao i izrade projekata, te faza izgradnje dijela autoputa u južnom dijelu Federacije BiH. Inače, današnji susret upriličen je na inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

akta.ba

Slični članci

Back to top button