HercegovinaVijesti

Zašto je Mostar zapustio autobusku stanicu

Autobusna stanica Mostar već dugo godina se ne modernizira i ne predstavlja najljepšu sliku grada, a o njezinoj obnovi još uvijek se ne priča.

Inače, autobusna stanica je u vlasništvu Autoprevoza d.o.o, no ima javnu funkciju, ali kako smo iz razgovora uspjeli saznati, u gradskim službama i na Gradskom vijeću se još uvijek nije ‘potegla’ priča o ulaganju u ‘prvu sliku grada’ koju turisti vide kada autobusima dođu u Mostar.

Grad zapustio autobusne terminale

”Mi smatramo da je Grad Mostar, da kažemo važne autobusne terminale, zapustio s finansiranjem, a finansira aerodromske terminale s velikim iznosima; dok smo mi puno važniji segment. Puno više turista dolazi u Grad i cijelu regiju Hercegovine preko autobusnih stanica, dok je puno manji broj je preko aerodromskih terminala”, rekao je za Bljesak.info Ahmedin Šabanagić direktor Autoprevoz-bus d.d. Mostar.

Svu infrastrukturu, dodaje, moraju finansirati iz vlastitih sredstava i nemaju nikakve pomoći s razine Grada ili bilo koje druge razine, što je u ovim zahtjevnim vremenima, kaže veoma teško.

”Ovo je naš prostor s javnom funkcijom; mi imamo javnu funkciju a imovinski je Autoprevoz vlasnik i zbog tog gradske vlasti izbjegavaju da prave javno-privatna partnerstva ili da pomognu ovaj privatni sektor, koji u ovim vremenima ne može iznijeti taj dio”, kazao je Šabanagić, dodajući kako planove za renoviranje imaju samo dugoročne, dok u narednom razdoblju od godine do dvije, osim tekućeg održavanja, ne mogu pristupiti ‘ozbiljnijoj priči’.

Koliko bi ulaganje u ovu infrastrukturu koštalo, Autoprevoz još uvijek nije kalkulirao.

Planovi za renoviranje

”Planove za renoviranje, kratkoročno nemamo. Mi smo razmišljali o projektima, ali bilo bi dobro otvoriti jednu liniju između Autoprevoza i gradskih vlasti, koja bi bila na nekoj realnoj osnovi da kažemo šta su naše potrebe, potrebe putnika i turizma u ovom gradu i kako i na koji način se može raditi”, kaže Šabanagić, dodajući da bi se trebalo više razgovarati između ove firme i Grada, te da se vidi kakve potrebe ima ova firma, kakve Grad, te u konačnici ljudi da, kaže, kada turisti dođu da to bude puno civiliziranije i kulturnije i da se na moderan način dobiju informacije. ”Mislim da bi tu bilo projekata koje bi Grad mogao sufinancirati, a da ostavi ljepši utisak u gradu Mostaru”, kazao je Šabanagić.

Koliko smo uspjeli dobiti informacije iz nadležnih službi Grada Mostara, pitanje obnove i partnerstva nije se zadnjih godina spominjalo, a ova tema se još uvijek nije našla ni pred vijećnicima Gradskog vijeća. 

 https://bljesak.info/gospodarstvo/ulaganja/autobusna-stanica-mostar/412345

Slični članci

Back to top button