Hercegovina

Zaleđeno jezero na Blidinju – prizor koji pokazuje svu ljepotu prirode zimi

Blidinje jezero ili Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode u sastavu Parka prirode Blidinje. Smješteno je na Dugom polju između planina Čvrsnice i Vrana.

Proteklih sedmica jezero je okovano ledom, a na okolnim planinama su velike količine snijega. Jezero je na 1.183 metara nadmorske visine. Površina mu varira od 2,5 do 6 kilometra kvadratnih. Najveća dubina jezera je 4,5 metra, a najvećim dijelom je dubine od jednog metra.

Nema površinskih tokova koji vode do i od jezera. Voda u jezero dolazi s padavinama i procjeđivanjem vode s okolnih planina Vrana i Čvrsnice, ponajviše s proljetnim otapanjem snijega.

Ljeti veliki dio vode nestaje isparavanjem i otjecanjem kroz ponore zbog čega znatno opadne nivo jezera. Procijenjeni gubici vode iz jezera su veliki s obzirom na malu zapreminu i iznose 10 mm/dan.

Na južnoj strani jezera voda kroz ponor u Ivan Docu otječe prema istoku i ponovno izvire kod brane u Grabovici i Neretve.

Ostaci morena upućuju na glacijalni nastanak jezera, no prema dokumentima iz župe Poklečani oborinska voda je odlazila kroz ponore i nije se zadržavala na polju pa je zahvaljujući antropogenoj intervenciji stočara koji su zatvorili ponore oblikovano jezero.

U maju 1940. voda je pronašla put do ponora, ali je on ponovno zatvoren. U zimskim mjesecima jezero je uglavnom zaleđeno.

 https://bljesak.info/lifestyle/zabava/video-zaledeno-jezero-na-blidinju-prizor-koji-pokazuje-svu-ljepotu-prirode-zimi/412327?fbclid=IwAR074tjjCwBGLhd_fTIliLHvnHfLoHJG0XmQDH5hsLHCALvKBOdel-aQ68g

Slični članci

Back to top button