KonjicVijesti

Konjic: Mevludskim programom obilježena mubarek noć Lejletul-berat

foto: preporod.info

U Repovačkoj džamiji u Konjicu poslije jacije namaza upriličen je mevludski program u povodu mubarek noći Lejeletul-berat. Na početku programa prisutne vjernike poselamio je, kazavši nekoliko riječi o mubarek noći sredine šabana, imam Repovačke džamije Enes-ef. Alić.

Mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic, a u programu je učestvovala i horska sekcija Mektepskog centra.

Predavanje je održao glavni imam MIZ Konjic Refik-ef. Delić. On je uz pojašnjenja značaja mubarek noći Lejletul-berat podsjetio na osobine onih koji se u predajama vezanim za ovu noć izuzimaju iz obećanja Božije milosti, posebno se osvrnuvši na kategoriju onih čije je srce ispunjeno mržnjom prema drugim muslimanima.

“U petnaestoj noći ša’bana Allah pogleda sva Svoja stvorenja i svima oprosti izuzev mušriku i onome čije je srce ispunjeno mržnjom i neprijateljstvom prema drugom muslimanu.” (Ibn Madže 1390)

U nastavku svog obraćanja glavni imam je podsjećajući na kur’anske poruke pozvao da se umjesto neprijateljstva, mržnje, zavidnosti i sličnih društvenh bolesti “natječemo u dobru” što će nam donijeti i ahiretsko i dunjalučko dobro.

(Preporod.info)

Slični članci

Back to top button