KulturaZabava

NAJAVA Predstava “Prst” u večeras u Konjicu

U sklopu manifestacije “Dani Sejfullaha ef. Prohe” u ponedjeljak 13. marta 2023. godine u 20:00 sati, u Centru za kulturu Narodnog univerziteta u Konjicu bit će odigrana predstava “Prst” u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra- SATR.

“Prst” se smatra jednim od najboljih suvremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu.

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge. Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana. U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova fantastiča ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Režija/ Sabrina Begović Ćorić

Dramaturgija/ Dubravka Zrnčić Kulenović

Igraju/ Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana Mia Karić

Scenografija i kostimografija/ Adisa Vatreš Selimović

Muzika/ Jelena Milušić & Enes Zlatar
Video: Dejan Ćorić
Fotografija/ Velija Hasanbegović

Satr.ba

Slični članci

Back to top button