HercegovinaVijesti

NOVA AFERA NA POMOLU: Namješta li ZZO HNK-a poslove Medikolu?

foto: dnevni.ba

Buka oko ‘slučaja IZIS’ još se nije stišala, a Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a nalazi se, vrlo je moguće, na početku još jedne afere.

Naime, ZZO HNK-a je 24. 2. 2023. godine donio Odluku kojom direktno krši zaduženja koja mu je dala Skupština HNK-a i kojom pacijente s teškim malignim oboljenjima, umjesto u HNK kako je naložila Skupština, ‘tjera’ na liječenje izvan HNK-a, u Sarajevo ili u Hrvatsku, i to sve uz višestruko veće troškove za ZZO HNK-a.

Zaključak Skupštine HNK-a

Podsjetimo, Skupština HNK-a je na sjednici održanoj 22. 12. 2022. godine usvojila Zaključak kojim je zadužila ZZO HNK-a da svim svojim osiguranicima koji imaju potrebu za dijagnostikom zbog sumnje na karcinom, plati trošak pregleda koje pacijenti odrade u registriranim zdravstvenim ustanovama s područja HNK-a, a sve zbog hitnostii duže liste čekanja za takve preglede u javnim ustanovama u HNK-u.

U prijevodu, zbog toga što se na preglede kao što su CT i MR u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar čeka i po nekoliko mjeseci, dok PET/CT pregleda u SKB-u nema uopće, Skupština HNK-a je Zavodu HNK-a naložila da takve preglede pacijentima plati u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova u HNK-u, kako bi pacijenti na vrijeme dobili dijagnoze i na taj način spriječili najteže posljedice ovih teških oboljenja.

Odluka ZZO-a nije u skladu sa Zaključkom Skupštine

Međutim, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a očigledno drugačije tumači Zaključak Skupštine HNK-a. Naime, Zavod je dana 24. 2. 2023. godine donio ”Odluku o visini troškova koje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K snosi za dijagnostičke pretrage PET/CT”.

Tom Odlukom ZZO je predvidio kako pacijentima uopće neće plaćati PET/CT preglede unutar HNK-a, iako u HNK-u postoje ustanove koje su te preglede sposobne obaviti.

Nadalje, ako pacijenti preglede odrade izvan HNK-a a unutar FBiH, dakle u Sarajevu gdje je uređaj često u kvaru, Zavod će im platiti dio troškova, tj. 1.565,00 KM za PET/CT pregled koji košta 2.700,00 KM, a 1.501,00 KM za PET/CT FDG low dose pregled koji košta 2.200,00 KM.

S druge strane, Zavod pacijente praktički ‘gura’ da ove preglede odrade u Hrvatskoj, tj. u poliklinici Medikol koja posluje u Splitu i Zagrebu, gdje ovi pregledi koštaju 3.400,00 KM i 2.700,00 KM. Ako pacijenti pregled odrade u Medikolu, Zavod će im platiti 100% troškova pregleda, kao i dodatne troškove za usluge koje se vežu uz pregled, stoji u Odluci.

Namještanje poslova Medikolu?

Iz svega navedenog postavljaju se logična pitanja. Zašto Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a ne želi da pacijenti preglede rade u HNK-u? Zašto će Zavod pacijentu radije platiti 3.400,00 KM za PET/CT pregled u poliklinici Medikol u Splitu nego u nekoj poliklinici u HNK-u? Iz kojih je razloga ZZO HNK-a spreman teško oboljele pacijente, svoje osiguranike, slati na višesatno putovanje i preglede u Split i Zagreb, kad iste preglede mogu odraditi u HNK-u, bez čekanja i po višestruko povoljnijim cijenama? Koji su razlozi iza Odluke Zavoda da direktno krši zaduženja dobivena od Skupštine HNK-a i umjesto u HNK, pacijente radije šalje Medikolu u Split i Zagreb? Je li u pitanju pogrešno tumačenje Zaključka skupštine HNK-a, ili su ipak u igri neki još uvijek nepoznati interesi pojedinaca iz ZZO-a i Medikola?

ZZO HNŽ-a krši i vlastiti Pravilnik?

Prema važećem Pravilniku o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova, medicinskih sredstava i specifičnih ortopedskih pomagala ZZO-a HNK-a od 23.11.2022. godine, upitno je i ima li ZZO HNK-a pravo na ovaj način slati pacijente na liječenje u Hrvatsku, obzirom da je člankom 8. navedenog Pravilnika jasno propisano kako se, da bi se pacijent slao na liječenje izvan FBIH, najprije moraju iscrpiti sve mogućnosti liječenja u FBiH. Imajući u vidu da ZZO HNK-a svoje osiguranike potpuno isključuje iz mogućnosti liječenja u privatnim zdravstvenim ustanovama u HNK-u, evidentno je kako uvjet da su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u FBiH i ne može biti ispunjen.

dnevni.ba

Slični članci

Back to top button