DruštvoKonjicPolitikaVijesti

ALDIN DŽINO (PZP) Legalizaciju bespravno izgrađenih objekata treba ukinuti

Foto: Aldin Džino

Na redakcijski e-mail zaprimili smo saopćenje za javnost Platforme za progres HNK-a, koje potpisuje predsjednik, Aldin Džino i čiji sadržaj u cjelosti prenosimo:

“U praksi ovakve mjere potiču nelegalnu gradnju, objekte mimo regulacionih planova, urbanističkih i građevinskih dozvola, bilo kakvih statičkih procjena izdržljivosti građevine na nadogradnje.

Općine i gradovi bi kroz vijeća donosile odluku o legalizaciji kao mjeru kojom povećavaju budžetske prihode kroz izdavanje građevinskih i urbanističkih dozvola. Nesvjesno, stvarao se nered i sada vidimo potencijalni haos.

Astronomske cijene kvadrata stanova (što zbog poskupljenja troškova gradnje, toliko i zbog galopirajuće inflacije i ulaganje u nekretnine kao mjeru čuvanja vrijednosti novca) nisu opravdanje za nesigurne, opasne i nelegalne objekte širom naših gradova.

Slike užasa u Turskoj i Siriji koje gledamo ovih dana sa pravom nas tjeraju da se zapitamo kako je to kod nas zakonski regulirano!?

A regulirano je ovako:

Da se na trošnu zgradu iz Austro-ugarskog perioda doda još jedan sprat, jer je cijena kvadrata skočila blizu , a cijena gubitka ljudskog života značajno pala.

Ohrabreni malim kaznama po zakonu o građenju, investitori po svaku cijenu, često danima vikenda grade punom parom. Važno je samo da se izgradi, veze će već da odrade svoje u zemlji sa jednom od najvećih stopa korupcije u Evropi.

Uz mjeru ukidanja legalizacije nelegalno izgrađenih objekata (nadam se da će neko nekad ispitat koliko se kupovala zemljišta po trasi auto-puta Vc u Konjicu) važno je kontrolirat i gradnju, povećat kazne stostruko (trenutno je 50KM (HNK) ), kao i povezat prodajna skladišta velikih dobavljača građevinskog materijala sa inspekcijom.

U prevodu, fizičko lice ili investitor ne bi mogli kupovat građevinski materijal bez znanja nadležnih službi koje su ovlaštene za davanje dozvola, kao i znanja inspekcijskih organa.

Trenutno smo svjetlosnim godinama daleko od ikakvih rješenja po ovom pitanju, a nelegalni objekti su na svakom koraku. Nesigurni, opasni i naravno nelegalni.

Samo će tragedije da bude iz sna u kojem vise neće biti važna cijena kvadrata, nego koliko smo jeftino prodavali ljudski život. Još nije kasno da popravljamo stvari nabolje.”

Slični članci

Back to top button