KonjicSport

SPORT U KONJICU U 2022.-Godina historijskih uspjeha

PIŠE: Enver Nimanović / novikonjic.ba

Protekla 2022.godina je po rezultatima i uspjesima sportista Konjica, vjerovatno jedna od najuspješnijih u historiji sporta u Konjicu.

Vrhunski rezultati su ostvareni kako u ekipnoj, tako i pojedninačnoj konkurenciji, a s ponosom treba reći da su u Konjic došle i titule prvaka svijeta čime se može pohvaliti malo gradova u Bosni i Hercegovini.

Adnan Alagić nakon što je osvojio je prestižnu titulu IBFF Olimpia amateur champion 2022. u kategoriji Mr. Physique na najvećem takmičenju u bodybuildingu i fitnessu, te postao prvi Bosanac sa osvojenom Pro Card u IBFF-u,naš zlatni Konjičanin je na najprestižnijem takmičenju u Evropi “Predators Clasic 2022” u Mađarskoj pobjedio i osvojio još jedno zlato.

Adnan Alagić već godinama niže uspjehe kada je riječ o međunarodnim takmičenjima u fitnessu i bodybildingu na takmičenju “IBFF OLIMPIA AMATER CHAMPION 2022” u Kopru u Sloveniji, osvojio je 1. mjesto u kategoriji MEN’S PHYSQUE, te drugo mjesto na na IBFF Pro World Cupu, gdje je nastupio kao profesionalac.

Almira Lizde je u slovačkoj Trnavi peti put zaredom osvojila svjetsko zlato u “powerliftingu”. Ovaj put u većoj kategoriji od svoje kilaže. Četiri pokušaja i četiri svjetska rekorda do 245 kg u disciplini “deadlift”. Dugo bi trajalo da nabrojimo sve njene rezultate tokom karijere koja traje već 20 godina, od 2002 godine.

Fudbalski klub Igman Konjic se plasirao u polufinale Kupa BiH i tako ostvario najveći uspjeh do sada u ovom takmičenju, a nakon ovog uspjeha fubaleri Igmana su osvojili prvo mjesto u Prvoj ligi Federacije i plasirali se u Premijer ligu BiH. Uspjeh za divljene FK Igmana koji ređa uspjehe od kako je za šefa stručnog štaba imenovan Adnan Elezović, a i pohvale za rukovodstvo kluba na čelu sa predsjednikom Džahidom Muratbegovićem.

Futsal klub Konjic, iako najmlađi sportski kolektiv u gradu, također je ostvario sjajan uspjeh, jer se kao najbolja ekipe Prve lige Federacije, plasirao u Premijer futsal ligu BiH, a nakon prvog dijela sezone u elitnom takmičenju nalazi se na osmom mjestu na tabeli.

Šahovski klub Igman Konjic je ostvario historijsku uspjeh osvajanjem četvrtog mjesta u Premijer šahovskoj ligi BiH, koja je održana u Neumu, dok su pojedinci iz ovog kluba imali niz uspjeha na šahovskim turnirima, prije svih Muamer Mrndžić, potom Samuel Zenelaj koji je osvojio titulu prvaka prvenstva ŠK Igman Konjic.

Fudbalski klub Klis Buturović Polje je osvojio prvo mjesto u Drugoj ligi jug, ali nije prošao kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu FBiH, ali i ovaj uspjeh ekipe iz Buturović Polja je do sada najveći uspjeh kluba kada je u pitanju ligaško takmičenje.

Ženski košarkaki klub Konjic se od ove sezone takmiči u A1 ligi FBiH, kao i Košarkaki klub Konjic, s napomenom da su mlađe kategorije ŽKK Konjic imale veoma uspješnu sezonu.

Članovi Kluba borilačkih sportova Balkan Konjic su imali sjane rezulate u 2022.godini, a posebno Edina Halilović, Džan Ždrale i Harun Sinanović.

Na prvenstvu Balkana je učestovao i Džan Ždrale iz Konjica, koji je pobjedom protiv Radeta Starćevića osvojio titulu šampiona Balkana u kategoriji juniori.

Edina Halilović je višestruki prvak BiH, osvajač je Evropskog kupa u Karlovcu 2022g, vice prvakinja Balkana 2021, bronzana sa Svjetskog prvenstva Italija 2021g, osvajačica Wako Grand Prix Sarajevo 2022g i pehar za najbolju seniorku u 2022. na državnom prvenstvu u Konjicu.

Harun Sinanović višestruki je juniorski prvak BiH, treci sa Balkanskog Skoplje 2021,osvajač Jahorina open,u seniorskoj konkurenciji na Balkanskom bio je treći Kraljevo 2022,seniorski je viceprvak BiH i naš jedini teškaš koji nastupa za reprezentaciju.

Omar Halilović iz Karate kluba Bošnjak je također imao veoma uspješnu godinu i zabilježio je niz sjajnih rezultata i među najuspješnijim je karatistima BiH u juniorskoj konkurenciji.

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, sa BH reprezentacijom i u Konji, Turska, na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore, osvojio je peto mjesto, nakon što je u borbi za treće mjesto poražen od predstavnika iz Maroka. Trener KK „Bošnjak“ Velija Halilović je izjavio da je ovo treći najbolji klupski rezultat, nakon drugog mjesta Mensura Cakića na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Meksiku 2004. godine i bronzane medalje Eldine Maslo, na Svjetskom juniorskom.prvenstvu u Maroku 2009.godine.

Omar je na Svjetskoj karate ligi mladih u Veneciji osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju.

Članovi Karate klub Igman Konjic su zabilježili sjajne rezultate, osvojili pregršt medalja, a posebno treba istaći Imrana Bilanovića i Umihanu Bilanović koji su osvojili titule prvaka Balkana, dok je Adna Bilanović bila treća na državnom prvenstvu za juniorke.

Mlade odbojkašice Konjica su imale dobre rezultate u svom uzrastu.

Atletski klub Pace Konjic je proteklu godinu imao niz dobrih rezultata u mlađim kategorijama na takmičenjima na kojima su učestvovali.

Nakon više od 45 godina zahvaljujući Adnanu Džumhuru i Gimnastičkom klubu Zvjezdice, u Konjicu je ponovo oživjela ženska gimnastika.

Sportsko društvo „Lisičići – Konjic“ je bilo organizator 26. Plivačkog mitinga pod nazivom „Suljo i Mujo“, koji se organizuje u Lisičićima u znak sjećanja na šehide i poginule borce.

Slični članci

Back to top button