FOTO: Vehid Šišić, Konjic

Sinoć je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic promovisana knjiga „Između dva zla/između scile i haribde“, autora Alije Redžepovca.

FOTO: Vehid Šišić, Konjic

Riječ je o autoru koji je rođen u Konjicu, odnosno u selu Gobelovina, a već 40 godina živi i radi kao prosvjetni radnik u Velikoj Kladuši. Govoreći o knjizi, autor je kazao da knjiga govori o hiljadugodišnjem zlu, koje se događa Bosni i Hercegovini i svim njenim stanovnicima.

Posebnu pažnju u knjizi sam posvetio periodu koji se odnosi na proteklih 200 godina života BiH, gdje su dva zla, a to su Velika Srbija i Velika Hrvatska, nastala i pokušavam da nađem „sjeme“ tog zla, čiji korjeni razaraju Bosnu. U posljednjih trideset godina života u BiH, također, tražio sam odgovore zašto je to tako, zašto se odjednom sve to desilo, ako znamo da smo u vremenu bivše države, živjeli sasvim normalno. Tada smo razvijali bratstvo i jedinstvo , koje je odjednom nestalo i počeo sam se pitati zašto se to desilo i zašto se odjednom pojavila mržnja i kako objasniti mladim ljudima zašto se to zlo dogodilo nama i zašto se uvijek tenzije vode za Bosnu i oko Bosne”-kazao je Redžepovac.

Knjiga je iz štampe izašla prošle godine, a rad na ovom djelu je trajao duži niz godina. Autor je objedinio saznanja do kojih je došao kroz svoj profesionalni rad u prosvjeti, ali i kroz dodatna istraživanja o pomenutoj temi. – piše radiokonjic.ba

FOTO: Vehid Šišić, Konjic
FOTO: Vehid Šišić, Konjic

Više info o temi: https://www.novikonjic.ba/2023/01/11/razgovor-s-povodom-konjicanin-alija-redzepovac-nasa-je-obaveza-sacuvati-bosnu/

By rt nk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *