HercegovinaKonjicVijesti

Muzej Hercegovine: Održan okrugli stol „Uloga Džemala Bijedića u društveno-političkim procesima 20. stoljeća“

Foto: Fena

U Muzeju Hercegovine  Mostaru danas je održan okrugli stol o temi „Uloga Džemala Bijedića u društveno-političkim procesima 20. stoljeća“ u povodu 46. godišnjice pogibije Džemala Bijedića.

“Kada se govori o Džemalu Bijediću potrebno je reći da je njegova uloga u procesima koju su se događali tokom i poslije Drugog svjetskog rata bila jedna od ključnih. On zaslužuje veliku pažnju jer je njegovo političko djelovanje na prostoru Hercegovine, BiH i u saveznim organima ostavilo važan trag”, rekao je Adnan Velagić, profesor s Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Velagić je ustvrdio kako Džemala Bijedića danas poštuju i Hrvati i Bošnjaci.

“Znao je prepoznati situaciju, procesi u Hercegovini su nakon Drugog svjetskog rata bili teški i turbulentni. Naime, prostor Hercegovine je jedan od najtežih terena u bivšoj Jugoslaviji, jer je tadašnja vlast imala najviše poteškoća na uspostavljanju vlasti upravo ovdje. Zbog brojnih problema Džemal dolazi 1949. godine i njegovo djelovanje predstavlja jedan pozitivan iskorak Hercegovine u kojemu su napravljeni vidni pomaci”, kazao je Velagić.

Velagić je dodao kako se Bijedić zalagao za Jugoslaviju kao zajednicu ravnopravnih republika.

“Njegovu smrt danas neki nazivaju smaknućem, a to se dovodi u kontekst alternativne historije. Istina je da je on smetao određenim krugovima koji su Jugoslaviju vidjeli kao centraliziranu državu. Poznati su njegovi sporovi i njegove diskusije s grupacijama koje su težile centralizaciji Jugoslavije, dok je on vrlo pragmatično razmišljao da centralizirana Jugoslavija ne može opstati”, zaključio je Velagić.

Iako je od smrti Džemala Bijedića proteklo gotovo pola stoljeća, u Bosni i Hercegovini je sačuvano sjećanje na njega, kazao je profesor s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Husnija Kamberović.

“U Mostaru se svake godine obilježava godišnjica njegove smrti, postoji i sjećanje kroz naziv Univerziteta u Mostaru i slično. Bitno je pitanje da li mi prepoznajemo njegovo nasljeđe kao vrijednost. Znamo da je on bio političar koji je živio za BiH, istinski opredijeljen za razvoj i afirmaciju BiH i to danas mora biti model za djelovanje”, kazao je Kamberović.

Profesor s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić istaknuo je kako je važno ponovno promisliti šta je Džemal Bijedić značio za BiH, šta je radio i koja je bila njegova politička filozofija, koje su bile njegove političke vizije, te kako to iskoristiti danas.

Džemal Bijedić rođen je 1917. godine u Mostaru, bio je peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije te se smatra za jednoga od najznačajnijih i najutjecajnijih Bošnjaka u 20. stoljeću.

Poginuo je 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći u blizini Kreševa.

(Fena)

Slični članci

Back to top button