Darijana Katić Filipović, Vlatka Martinović i Tonka Krešić imena su među kojima će čelništvo stranke birati čelnicu Vlade HNK, saznaje portal Bljesak.info iz izvora bliskog Predsjedništvu HDZ-a BiH.

Uz to, spominje se i ime Zore Dujmović, ali ona, kako doznajemo, ima najmanje šanse.

Katić Filipović je dopredsjednica HDZ-a BiH i bila je nositeljica liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Martinović je direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH a na prošlim izborima bila je nositeljica liste HDZ BiH za Zastupnički dom Federacije BiH.

Krešić je dugogodišnja savjetnica HDZ-a BiH Dragana Čovića, a spominjala se kao ministrica pravde u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Kao budući premijer HNK, na čijem je čelu osam godina Nevenko Herceg, spominjao se Stjepan Bošković. No, budući da se sve glasnije govori o osvježenjima u foteljama o kojima odlučuje HDZ BiH, izglednije je da će na čelo zasjesti neko od spomenutih dama. I sam čelnik stranke, koji je rekao kako će se vlast u HNK praviti bez SDA, rekao je kako će se javnost iznenaditi nekim imenima na čelnim funkcijama. Rekao je to nakon sjednice Predsjedništva stranke te u intervjuu.

”Trebaju nam mladi da ne govorimo kako smo ugroženi i kako imamo problem oko izbornog zakona nego da napravimo zaokret… Dobit ćemo kvalitetnu sinergiju mladosti, svježine, iskustva i jednu porodicu koja može vući naprijed i Hrvate i Bošnjake i Srbe”, rekao je Čović gostujući na RTV Herceg-Bosne dodavši kako stari moraju gurati mlade. Najavio je i kako će na nivou Federacije biti ”još mlađih ljudi kao i na kantonalnim nivoima”.

”Od šest ministara na nivou F BiH četiri do pet će ih biti od 35 do 40 godina, a od toga ćemo imati bar dvije dame”, istaknuo je Čović u emisiji u kojoj je najavio da bi HNK po prvi put mogao dobiti premijerku.  Inače, HNK je kanton u kojem nakon izbora 2018. nije uspostavljena nova vlast pa je Herceg upravljao tehničkom vladom i sam se našao na dvije pozicije pa je istodobno obnašao dužnosti i premijera i zastupnika što je nespojivo. Prvi put BiH je dobila predsjedateljicu Vijeća ministara, na čelu Federacije BiH, ali i prvi put ženu u Predsjedništvu BiH. 

– Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/politika/imena-tri-zene-u-utrci-za-premijerku-hnz-a/406970?fbclid=IwAR3iD9_B9HvolNZUAU1xIhN33Ur7BKU1_7cUPHF2lL1mxIoG8G649lJw860

By nk 2

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *