HercegovinaVijesti

Mostarski studenti poručili “Sjeti se”: Obilježena 46. godišnjica pogibije Džemala Bijedića (Video)

Na današnji dan 1977. godine, na vrhuncu svoje moći, u avionskoj nesreći kod Sarajeva, poginuo je Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest putnika i članova posade.

Iste godine kada je i poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji nosi njegovo ime, a u njegovom Mostaru svake godine se obilježava godišnjica smrti.

Obilježavanju godišnjice smrti priključili su se i studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru iz pet različitih gradova Bosne i Hercegovine: Stolac, Mostar, Jablanica, Bugojno i Velika Kladuša.

Osmislili su i realizovali kampanju sjećanja na njegovo ime u okviru nastavnog predmeta Marketing, pod nazivom “Sjeti se…”

Kampanja je realizovana u saradnji sa JU “Muzej Hercegovine”, u okviru kojeg je rodna kuća Džemala Bijedića od aprila 1981. godine pretvorena u njegovu Spomen-kuću.

“Cilj kampanje je simbolično obilježavanje godišnjice smrti Džemala Bijedića. Ovo je ujedno i poziv za one koji žele znati više da posjete Muzej Hercegovine te Spomen-kuću Džemala Bijedića koju su nasljednici poklonili i prenijeli u društvenu svojinu sa ciljem trajnog obilježavanja životnog puta i djela Džemala Bijedića. Ponosimo se što smo studenti Univerziteta, koji nosi njegovo ime” izjavili su studenti kreatori video kampanje “Sjeti se…”.

Slični članci

Back to top button