BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicKulturaSvijetVijestiZanimljivosti

KONJIC U SRCU EVROPE: Zastava EU vijori na Vrtaljici u obilježavanju Dana Evrope

Konjic, 7. maja 2024. – Grad Konjic je ponosno podigao zastavu Evropske unije na novom vidikovcu Vrtaljica u okviru obilježavanja Dana Europe i značajnog koraka BiH ka EU. Ceremonija je bila ispunjena emocijama i nadom, a obilježili su je uzbudljivi nastupi učenika muzičke škole “Rezonanca” i prisustvo brojnih visokih gostiju.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, naglasio je da je ovaj Dan Europe poseban jer se događa nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju EU. On je istaknuo uspješnost širenja EU i pozitivne efekte članstva na zemlje i stabilnost u Europi.

Gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić, izrazio je duboku zahvalnost gostima na posjeti i naglasio trud uloženi u dovršetak vidikovca Vrtaljica na vrijeme za ovu svečanu priliku. On je podvukao da je vidikovac simbol podrške EU mladima i cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Ovaj vidikovac, smješten između planina, posvećen je podršci koju smo dobili od Ureda EU u BiH i zemalja članica EU usmjerenoj ka cijelog državi i mladima ove zemlje”, rekao je načelnik Ćatić.

Benjamin Sturtewagen, otpravnik poslova belgijske ambasade, čija zemlja trenutno predsjedava EU, potvrdio je čvrstu predanost EU izgradnji zajedničke budućnosti za sve članice. On je pohvalio BiH na napretku ka EU i izrazio zadovoljstvo vidljivošću europskog duha u Konjicu.

“Moja zemlja, Belgija, trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije. Posvećeni smo pripremi zajedničke budućnosti za sadašnje i buduće članove naše evropske porodice. Nedavno smo proslavili 20. godišnjicu najvećeg proširenja EU, u BiH i na cijelom kontinentu. Slavili smo kako bismo ohrabrili buduće članice kao što je BiH. Naša posjeta Konjicu je značajna i simbolična i naši domaćini to razumiju. Evropa zove i dobro je vidjeti da ovaj poziv odjekuje na isti način kao i muzika koju smo upravo čuli od talentiranih mladih muzičara iz Rezonance”, rekao je.

Podizanje zastave EU predstavljalo je kulminaciju dvodnevne posjete ambasadora EU Jablanici i Konjicu. U Jablanici su se ambasadori sastali sa mladim aktivistima za mir i razgovarali o toleranciji i saradnji. U Konjicu su posjetili tvornicu Zanat, podržanu od EU, te Zavičajni muzej.

Aktivnosti u okviru Dana Europe odvijaju se diljem BiH, slaveći kulturu, prirodu i talente zemlje, kao i njenu neotuđivu europsku perspektivu. Zastava EU visoko iznad omiljenog izletišta Konjica stoji kao snažan simbol nade u prosperitetnu budućnost BiH u okviru ujedinjene Europe.

FOTO: Delegacije EU u BIH

Slični članci

Back to top button