BiHDruštvoVijesti

Budžet FBiH na sjednicama Zastupničkog i Doma naroda naredne sedmice, od usvajanja zavisi i povećanje penzija

Federacija BiH bi naredne sedmice mogla dobiti budžet, najveći do sada koji bi mogao iznositi 6,7 milijardi KM. Ukoliko Parlament FBiH izglasa budžet, i penzionerima će biti povećane penzije u ovom mjesecu za 11,1 posto.

Pred Zastupničkim domom Parlamenta Federacije BiH 25. januara će se naći Prijedlog budžeta za ovu godinu. Ukoliko se usvoji, ide na potvrđivanje Domu naroda Parlamenta FBiH 27. januara kada je zakazana vanredna sjednica.

Ako budžet ne prođe, ide odluka o privremenom finansiranju

Ovogodišnji budžet Federacije BiH iznosi 6,7 milijardi KM.

Ukoliko se budžet usvoji do kraja ovog mjeseca, penzioneri u Federaciji će dobiti povećanje 11,1 posto koje će vidjeti već 6. februara na svojim čekovima.

Vlada Federacije je Prijedlog budžeta FBiH po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru 29. decembra, a zastupnici u Zastupničkom domu FBiH materijale su dobili 30. decembra.

Ako Prijedlog budžeta Vlade Federacije BiH ne prođe na Zastupničkom domu 25. januara, tada bi se morala donijeti odluka o privremenom finansiranju za period januar-mart i ne bi bilo ništa od povećanja penzija do 15. aprila, kada je zakonski predviđeno usklađivanje penzija sa rastom BDP-a i indeksom potrošačkih cijena.

“Pozivamo parlamentarce da pokažu brigu za penzionere”

– Naša poruka federalnim parlamentarcima jeste da izglasaju budžet Federacije za ovu godinu i na taj način pokažu brigu za socijalni status penzionera koji jedva preživljavaju usljed inflacije, enormnog poskupljenja hrane. Moram ponoviti kako samo 20 posto penzionera u Federaciji može da živi, a to su oni čije su penzije od 800 KM, 1.000 KM i više.

Preostalih 80 posto samo preživljava i na čekanju su za bolje dane. Neka parlamentarci poslušaju svoju savjest, a kako bi više od 400.000 penzionera u Federaciji već 6. februara dobili uvećane penzije za 11,1 posto – poručio je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Faktor

Slični članci

Back to top button