BiHDruštvoPolitika

VASKOVIĆ: KOGA JE DODIK ‘BRATSKI’ ZAGRLIO NIJE POLITIČKI PREŽIVIO, ‘OSMORKA’ JE PREPLITKA, PRELAK ZALOGAJ

Velika kriza potresa Osmorku.

Dokaz za to je i današnji sastanak u Zenici, koji je skrivan od javnosti, jer se sve do jutros tvrdilo da će biti održan u Konjicu. Glavni razlog je prijetnja Narodnog evropskog saveza i Stranke za Bosnu i Hercegovinu da će izađi iz državne vlasti zbog politike i stavova lidera SNSD-a Milorada Dodika odnosno nastavak njegove retrogradne politike i zapaljivih riječi.

Da nešto neštima u ‘Osmorki’ dokaz je i čekanje na formiranje vlasti u KS.

“Osmorka” je za Dodika i Čovića preslaba, preplitka, prepovršna, prelak zalogaj, piše novinar Slobodan Vasković. Piše i o bratskim zagrljajima Dodika s Elmedinom Konakovićem i Nikšićem. Njegov tekst pod nazivom “Destilacija” na blog “Sa druge strane…“ prenosimo u cijelosti:

1.Bilo je zaista interesantno gledati “bratske” zagrljaje Milorada Dodika sa Elmedinom Konakovićem (NIP) i Nerminom Nikšićem (SDP BiH), 10.12.2022., u destileriji “Agro Destil”, izgrađenoj od para otetih narodu.

2. Još je interesantnije bilo pratiti kada će Konaković i Nikšić, bilo ko iz “Osmorke”, shvatiti da svako onaj kojeg je Dodik “bratski” zagrlio nije to politički preživio. Odnosno, “živio” je dok je to Dodiku bilo u interesu.

Izuzimam Dragana Čovića, jer su njegovi zagrljaji sa Dodikom uvijek i iznad svega interesni. I usmjereni protiv BiH.

3.Prošlo je dvadesetdva dana od “destilacije mozga” Konakovića i Nikšića, a “destilacija” Konakovića i Nikšića “bacila” je, sa odgođenim dejstvom, Semira Efendića (SBIH) i Nermina Ogreševića (NES) koji su zatražili prekid pregovora “Osmorke” (osam stranaka među kojima su i dvije navedene) sa SNSD-om. 

4. Ni Efendić ni Ogrešević nisu prekjuče “shvatili” ko je Dodik, ali su se, izvan svake razumne sumnje, uplašili odijuma javnosti u Federaciji BiH koji je sve veći prema ovim partijama koje su se odlučile za paktiranje sa Dodikom i Čovićem, dok im je SDA “na vratu”. 

SDA koja je izbačena iz svih kombinacija oko vlasti na nivou Federacije i BiH, kombinuje na sve moguće načine kako da rasturi “Osmorku”.

5. Konaković je, nakon zahtjeva SBiH i NES-a, izrazio optimizam, iz SDP BiH se niko nije oglasio, ali je evidentno da je unutar “Osmorke” velika kriza i da je pitanje za sve njih kako će je prevazići; Posebno zbog uslova da se “Dodik treba promijeniti” koji je tragikomičan.

6. Dodik se neće promijeniti, nastaviće djelovati destruktivno po BiH i oba njena entiteta, a “Bratski zagrljaji” će Konakovića i Nikšića tek da koštaju; Napravili/ne napravili Savjet ministara sa Crvenom Sektom i HDZ BiH.

7. Treba biti realan – “Osmorka” je za Dodika i Čovića preslaba, preplitka, prepovršna, prelak zalogaj; Svjedoči to način na koji su im se “bacili pod noge”.

I način na koji se sada pokušavaju neki od njih izvući iz destilerijskog “bratskog zagrljaja”.

8. Kriza je tek počela, pukotine unutar “Osmorke” ne garantuju stabilnu vlast; Još manje prijeko potrebne promjene do kojih je Dodiku stalo koliko do preklanjskog snijega; Čoviću takođe.

Destilacija tek slijedi.

9. “Osmorka” se precijenila; Istovremeno su potcijenili i SNSD i HDZ BiH, kao i SDA.

Toliko teških političkih grešaka u tako kratkom vremenskom periodu dosad niko nije počinio.

10. Dodik i Čović još uvijek ćute – već su jasno vidljivi prvi rezultati njihovog destruktivnog djelovanja: “Osmorka” se ljulja, a SDA je u naletu na njih. 

11.  Kao i obično najviše će stradati građani, ali koga je briga još i za to.

Da je drugačije bio bi to, dosad neviđeni, civilizacijski incident!

Hayat

Slični članci

Back to top button