HercegovinaPolitikaVijesti

Da li će i ovog puta HNK posljednji implementirati izborne rezultate?

fotoI: BHRT (D.P.)

Hercegovačko-neretvanski kanton je do sada uvijek posljednji kanton u kojem se implementiraju izborni rezultati. Zbog strukture stanovništva i političke specifičnosti, Vlada HNK-a uglavnom čeka konstituisanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Istražili smo hoće li tako biti i ovog puta.

Da je kantonalna vlast u Hercegovini vjerna kopija entitetske, potvrda je i činjenica da je posljednji mandat u ovom kantonu Vlada radila u tehničkom mandatu. I ranije je vlast bila preslika federalne, jer su i rezultati koje stranke ostvaruju za dva nivoa, dosta slični. Glavni politički akteri ne kriju da je razgovarano i o novoj Vladi, ali detaljno osluškujući šta se događa na višim nivoima.

STJEPAN BOŠKOVIĆ, predsjednik KO HDZ-a HNK

“Teško je da ćemo to uraditi prije konstituiranja Federalne vlade ili Vijeća ministara”.

Od stranaka Osmorke u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prag su prešli još NES i NIP. Matematika je jasna – za potvrdu Vlade, strankama HNS-a i Osmorke će trebati još ruku. To potencijalno mogu biti glasovi DF-a
ili HRS-a.

KRISTINA SPAJIĆ-PERIĆ, urednik portala Hercegovina.info

“Mislim da HRS tu nema volje. Druga kombinacija je sa DF-om, a onda HDZ sam sebi uskače u stomak nakon izjava da nije opcija vlast sa DF-om. Mislim da će u HNŽ-u stvari biti dosta složenije pošto SDA ima sedam zastupnika. Prirodnije je da HDZ i SDA prave u HNŽ-u vlast”.

Iz SDA nismo uspjeli dobiti reakciju. Tek samo u neformalnoj konverzaciji poruka da još nije vrijeme da se javno govori o ovoj temi. U SDP-u vjeruju da će se uspjeti prikupiti dovoljno glasova za potvrdu Vlade.

ARMAN ZALIHIĆ, poslanik SDP-a u Skupštini HNK

“Razgovaramo i s DF-om s kojim imamo odličnu suradnju u ovom kantonu, tako da će jasnija slika biti kroz desetak dana”.

U HNS-u će zbog značajno više glasova u odnosu na stranke okupljene oko SDP-a, ali i na SDA, insistirati na više resora ubuduće, nego što je slučaj danas. Iz drugog bloka poruka da na to neće pristati.

ARMAN ZALIHIĆ, poslanik SDP-a u Skupštini HNK

“Nije razgovarano o resorima. Kad se to stavi na sto, mi ćemo imati jasan stav da niko ne može narušiti balans”.

Ako već dođe do dogovora HNS-a i stranaka koje čine Osmorku, potvrđeno je i da će ovaj kanton prvi put imati predsjednicu iz reda srpskog naroda. Klub Srba koji čine kadrovi HDZ-a, SDP-a i SDA nije izabrao predsjednika, ni člana rukovodstva, jer zasad izostaje koncenzus, piše Bhrt.ba

Slični članci

Back to top button