DruštvoKonjicKulturaVijestiZanimljivosti

MEDŽLIS IZ KONJIC Eli Mašić i Sari Kovačević uručene pohvale sa primjerkom Kur’ana

Svečanoj akademiji Mektebskog centra Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Konjic održanoj u subotu u Gradskoj džamiji prisustvovalo je preko 300 polaznika nastave, a oni najbolji i najvrijedniji zasluženo su dobili pohvale i priznanja.

Svi mualimi su izuzetno zadovoljni i ponosni na uspjehe svojih učenika u ovoj godini, a mladim Konjičankama, Eli Mašić i Sari Kovačević, kao najmlađim, najredovnijim i najpožrtvovanijim polaznicama u svom prvom nivou, dodjeljena je pohvala sa primjerkom Kur’ana i knjiga “Muhammed a.s i njegova univerzalna poruka”.

Salih ef. Nefer, kazao je puno lijepih utisaka o Eli Mašić.

-Polaznica je drugog razreda osnovne škole Čelebići i imala je samo jedan izostanak kada je bila bolesna i nije mogla doći. Majku i babu je i tada molila, da je dovezu bolesnu u mekteb. Znači, samo je jednom tada ostala i javila se. Ona je i najredovnija i najbolja. Od početka oktobra ja sam pitao, prvi dio Ilmihal, ima li neko da bi se dobrovoljno prijavio da bi i Sufaru učio, ona se prijavila. I od oktobra do februara prešla je sve gradivo koje treba iz Ilmihala i Sufaru. Kažem joj tada, da počne učiti određene sure i pitam je jesi li učila, a ona meni kaže jesam. Koju si nam naučila? A, ona nama kaže da je naučila Et-Tarik, pa naučila El-Alek, pa naučila El-Bejjine.

Što si učila sve ove najduže i najteže dijete, a ona meni nasmijana kaže, zato što su mi lijepe i drage. Tako, da sam ja danas istakao Elu Mašić.  Hvala Bogu dragom. Kada neko hoće, ovo vam je najbolji primjer. Ne upućujem ni ja, kao muallim, ne upućujete ni vi, kao roditelji ili neko tamo. To samo Bog dragi. Znači, kad se sjeme zdravo, lijepo posije onda možete i plod od njega očekivati onakav kakav ste najviše željeli. – poručio je ef. Nefer.

Lijepe utiske kazao je i Enes ef. Alić za Saru Kovačević.

-Sara je pokazala  redovnost u mektebu svojim dolascima i želju za aktivnost i rad. Iz moje grupe prvačića, najredovnije su bile Sara Kovačević i Lejla Alić sa istim brojem dolazaka u mekteb i naučile su sve lekcije predviđene nastavnim planom i programom za taj nivo. – kazao je ponosno ef. Alić.

Isto priznanje za drugi nivo dobio je Nedim Prevljak, kao i Nejla Zalihić za Sufaru (Kur’ansko pismo) i Farah Murić (Kur’an).

Ponos Mektebskog centra ponijela su dva učenika trećeg završnog nivoa, Nedim Lepara i Amina Gakić.

Glavni imam MIZ Konjic, Refik ef. Delić, ukazao je na suštinu i važnost onoga što u svojim mektebima učenici pred mualimima nauče i pažnju usmjerio na praktičnu primjenu, u društvu, kod kuće, na ulici i svugdje gdje se budu nalazili, znanja stečenih u mektebu. Čestitao je ovogodišnjim svršenicima mektebske nastave, a za njih četrnaest poželio je hairli nastavak sticanja znanja, kao i da uvijek budu svjesni lekcija naučenih u mektebu.

Podsjećamo, mektebsku godinu 2022./’23. upisalo je 410 polaznika, oko 320 polaznika redovno je pohađalo nastavu i nastavni proces pred pet mualima. Tri mualima za Ilmihal odnosno opšte znanje o islamskoj vjeri kao i dva mualima za sufaru,  Kur’an i predškolski uzrast.

Slični članci

Back to top button