DruštvoMagazinSvijetVijesti

Ozbiljno upozorenje o djeci i telefonima

Djeca ne bi trebala koristiti smart-telefone prije navršene 13. godine i trebalo bi im zabraniti pristup konvencionalnim društvenim medijima poput TikToka, Instagrama i Snapchata sve do navršene 18. godine, navodi se u stručnom izvještaju koji je naručio predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Francuski je predsjednik zatražio da stručnjaci predlože smjernice za korištenje pametnih telefona u dečjoj populaciji, želeći da poduzme odlučne korake u ograničavanju njihove izloženosti negativnom utjcaju ove tehnologije, prenosi Guardian.

Međutim, za sada nije jasno kako bi nakon objavljivanja ovog izvještaja francuska vlada dalje mogla postupati, navela je agencija Tanjug.

Macron je u januaru ove godine najavio da su u Francuskoj “moguće zabrane i ograničenja”. U izvještaju je navedeno da bi djeca trebala biti zaštićena od “strateškog pristupa industrije tehnologije usmjerenog na zaradu, koji pokušava zarobiti pažnju djece, koristeći sve oblike kognitivnih mogućnosti kako bi ih vezala za ekrane, kontrolirala ih, ponovo angažirala i unovčila”.

Djeca postaju “roba” na novom tehnološkom tržištu, navodi se u izvještaju.

“Želimo da industrija zna da vidimo šta rade i nećemo im dozvoliti da prođu nekažnjeno”, naveli su stručnjaci.

Studija koju su provodili naučnici i stručnjaci tokom tri mjeseca, predočava da djeca mlađa od tri godine ne bi trebala biti izložena video ekranima, uključujući i televiziju i da nijedno dijete ne bi trebalo imati telefon prije navršenih 11 godina.

Bljesak.info

Slični članci

Back to top button