Crna hronikaDruštvoKonjicVijesti

Alarmantni trend: Poziv na budnost za Konjic

Dva jučerašnja događaja u Konjicu zvone alarmno zvono.

Prvo, porast prijava nasilja u porodici sa 11 prijavljenih slučajeva već u prvom kvartalu 2024. godine je zabrinjavajuće, a već jučer smo dobili potvrdu o porastu nasilja u porodici. Ovo je zastrašujuća statistika i podsjećanje svima nama da moramo biti budni i reagovati na bilo kakve naznake ovog društvenog zla. Ne smije se tolerirati nasilje u kućnom okruženju, a žrtve moraju dobiti poruku da nisu same i da postoji pomoć.

S druge strane, saobraćajna nesreća u samom centru grada Konjica još jednom je osvjetlila problem pogrešno usmjerenog adrenalina. Prava hrabrost i dokazivanje se postižu na sportskim terenima, kroz učenje i slično.

Problem kocke i naše omladine koja u tome vidi rješenje svojih problema ili igru, postaje vrlo ozbiljna pojava i veće sada pitanje je načina rješavanja istog. Ove vijesti nas navode i na razmišljanje o uzorima mladih. Ko su im danas inspiracija?

Ne možemo zanemariti ni problem nepropisnog parkiranja na trotoarima. To nije samo pitanje estetike, već i sigurnosti građana, posebno djece i osoba sa invaliditetom.

Pozivamo relevantne institucije, od policije do škola i vjerskih zajednica, na zajednički rad na prevenciji i edukaciji mladih.

Konjic je grad sa velikim potencijalom.

Počinje se od nas, od promjene mentaliteta i usmjeravanja energije mladih na prave vrijednosti.

Hajde da zajedničkim snagama radimo na bezbjednijoj i boljoj budućnosti za sve nas.

Slični članci

Back to top button