PolitikaSvijetVijesti

Bošnjački narod u Hrvatskoj će imati predstavnika

Armin Hodžić, po svemu sudeći, osigurao je mandat u Saboru Hrvatske. 

Nakon 10-ak godina, bošnjački narod u Hrvatskoj trebao bi imati svog predstavnika. 

Prema rezultatima izborne komisije Hrvatske – Državnog izbornog povjerenstva (DIP) – on vodi na listi jedne od manjinskih zajednica. 

Na osnovu nekih 82 posto obrađenih glasačkih listića, Hodžić na listi albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenačke nacionalne manjine,u značajnoj je prednosti u odnosu na Erminu Lekaj Prljaskaj, koja je u dva mandata predstavljala ove manjine u Saboru. 

Hodžić ima više od 2.100 glasova, dok je Lekaj Prljaskaj malo iznad 1500.

Stoga, realno je reći da je on novi saborski zastupnik.

Hodžić je, nakon što je prije mjesec dana predao kandidaturu poručio da je “bošnjačka nacionalna manjina, druga po brojnosti u Hrvatskoj”.

“Mi smo most koji spaja dvije države. Želimo da se i naš glas čuje širom Hrvatske i BiH”, poručio je.

Među prioritetima u svom radu Hodžić, koji je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, istakao je da će se boriti da manjine koje predstavlja, a posebno narod kome pripada ne budu zakinuti za “prava i mogućnost da se kroz tijela državne vlasti i lokalne samouprave izborimo za bolji životni standard naših ljudi koji u nekim krajevima još uvijek čekaju struju, vodu ili cestu”.

“Želimo bolje finansiranje naših kulturnih potreba, podsticanje obrazovanja pripadnika naše manjine, jer se za slobodnu Hrvatsku borilo u ratu više od 25 hiljada pripadnika naše nacionalne manjine.

Za 1.187 Bošnjaka koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu želimo osigurati trajno sjećanje i uspomenu na njih za generacije koje dolaze”, poručio je Hodžić.

Ispred srpske nacionalne manjine, sva tri zagarantirana mandata dobio je SDSS Miodraga Pupovca. On, Anja Šimpuraga i Dragana Jeckov zastupnici su 11. saziva Sabora. 

Robert Jankovics, kao jedini kandidat, zastupat će interese mađarske nacionalne manjine. 

Više je nego tijesna utrka između Furia Radina i Coradoa Dussicha za predstavnika italijanske manjine.

Do sada je u Saboru bio Radin. 

Češku i slovačku manjinu predstavljat će Vladimir Bilek. 

Vejko Kajtazi na putu je da osigura još jedan mandat ispred niza nacionalnih manjina među kojima su i Romi, Nijemci, Poljaci, Rumuni…

Politički.ba

Slični članci

Back to top button