DruštvoKonjicKulturaVijesti

Prva osnovna škola Konjic dobila novi kabinet

Jučer je u Prvoj osnovnoj školi Konjic svečano otvoren novoopremljeni kabinet turskog jezika.

Savremeno oblikovan školski prostor je neophodan uslov za ostvarivanje ciljeva, zadataka i sadržaja zajedničkog plana i programa osnovnog obrazovanja, a upravo jedan takav moderan prostor je novoopremljeni kabinet turskog jezika.

Projekat je finansirala Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini, čiji su pripadnici predvođeni komandatom Oğuzhan Pehlivanom, dočekani prigodnim programom koji su pripremili učenici škole.

Svečanom otvorenju kabineta prisustvovala je predstavnica Grada Konjica Biljana Handžo, predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Sedin Hondo, direktori škola sa područja Grada, te učenici i roditelji.

Direktor škole gospodin Omer Kozić se prisutnima obratio i zahvalio Turskoj vojnoj misiji u Bosni i Hercegovini na realizaciji ovog projekta, Turskoj vojnoj misiji LOT Jablanica, te Gradskoj upravi Konjic i Ministarstvu nauke, kulture i sporta HNK na dosadašnjoj saradnji.

U prigodnom programu su se čuli zvuci sevdalinke u izvođenju učenice Farah Murić i pjesme na turskom jeziku u interpretaciji učenika Erola Begića, a svijet očuvanja kulturne baštine i tradicije su pokazali članovi folklorne sekcije škole, zajedno s voditeljicama, Medinom i Hanom, koje su program vodile na turskom i bosanskom jeziku u narodnoj nošnji.

Prisutnima se obratio i gospodin Oğuzhan Pehlivan, komandant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini riječima:

“ Nakon što sam vidio sve šta su učenici pripremili, uvjeren sam da je sve ono što smo učinili za ovu školu ispravno. Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini teži da ovaj projekat još više ojača bratstvo ove dvije države i omogući da naši učenici imaju kvalitetnije obrazovanje.”

Veliki doprinos projektu, kao i samoj organizaciji i realizaciji istog, dao je nastavnik turskog jezika Senad Suljkanović.

Prva osnovna škola Konjic

Slični članci

Back to top button