BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Svečana zakletva 30 mlađih inspektora MUP-a HNK

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru u ponedjeljak je održana svečanost na kojoj je 30 mlađih inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) položilo zakletvu da će se u svom radu pridržavati Ustava i zakona BiH, te da će sve obaveze i dužnosti policijskog službenika vršiti savjesno i odgovorno.

Zakletvu su dali pred ministrom unutrašnjih poslova HNK-a Marijom Marićem  i komesarom policije Robertom Perićem, a u prisustvu glavnih inspektora MUP-a HNK-a,  te zvanica iz sektora sigurnosti.

„Postajete policijski službenici HNK-a, ulazite u veliku, novu policijsku porodicu i postajete dio sigurnosnog sistema našag kantona. Očekuju vas složeni i zahtjevni poslovi i zadaci policijskog službenika – časne profesije ili bolje reći poziva“, kazao je  komesar Perić ističući kako su sigurnosni izazovi današnjice, od lokalnog do globalnog  nivoa, veoma složeni, zbog čega moraju biti spremni na cjeloživotno učenje.

„Morate biti spremni prihvaćati sve profesionalne izazove kako biste mogli napredovati i stjecati potrebno iskustvo u vašim policijskim karijerama. U svom radu budite svjesni i odgovorni. Neka vaša kolegijalnost u radnoj sredini bude na visokom nivou, a odnos prema građanima na najvišem stepenu profesionalnosti. Kao policijskim službenicima, zakon nam dodjeljuje određenu vrstu autoriteta, ali i veliku odgovornost. Upravo ta odgovornost treba biti vodilja u vašim karijerama, jer prihvatiti policijski poziv znači biti u službi i zašiti drugih. Želim vam  mnogo sreće i uspjeha na novom putu, te da s ponosnom nosite svoju uniformu“, zaključio je komesar Perić.

Ministar Marić je kazao da je novi početak za MUP HNK-a koji se suočava s problemima deficita kadrova.

„Policija, kao stup sigurnosti našeg kantona i države,  neprekidno podržava njihove temelje kroz svakodnevno bezrezervno davanje policijskih službenika po svim linijama rada, bilo da je riječ o kriminalitetu, javnom redu i miru, sigurnosti saobraćaja ili sve izazovnijim migrantskim kretanjima“, kazao je ministar Marić naglašavajući kako će predstojeće 2-3 godine biti sigurno među najizazovnijim i najzahtjevnijim u novijoj historiji tog MUP-a, kada će se od svih zahtijevati da u prevladavanju nagomilanih problema daju maksimalan doprinos.

Podsjetimo, 30 mlađih inspektora koji su položili zakletvu temeljnu policijsku obuku II. nivoa su pohađali u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. To je nakon 2017. godine prva kadrovska popuna MUP HNK,  sobzirom da zbog neimenovanja komesara policije nije bilo mogućnosti popune radnih mjesta u razdoblju 2018-2022. godina. Drugi ciklus procesa popune u redovima policije ovog MUP-a očekuje se krajem ljeta, kada će temeljnu obuku završiti kadeti koji se za čin policajca školuju na Policijskoj akademiji u Sarajevu, saopćeno je iz Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button