BiHBiznisDruštvoHercegovinaKonjicMagazinPolitikaSvijetTurizamVijestiZanimljivosti

Konjic na putu održivog turizma: Grad i Caritas Švicarska ujedinili snage za bolje sutra

Konjic kreće put održive turističke destinacije! Uz podršku organizacije Caritas Švicarska, planira se tokom 2024. i 2025. godine realizovati projekat vrijedan 200.000 KM, koji sufinansira i Grad Konjic (100.000 KM).

Šef kabineta gradonačelnika Konjica, Orhan Tucović, istakao je na današnjem radno-konsultativnom sastanku viziju projekta. Grad Konjic želi pametnim upravljanjem resursima učiniti još atraktivnijim ovo predivno mjesto u srcu Bosne i Hercegovine.

Planovi su ambiciozni: uređenje turističke baze, poboljšanje turističke ponude, instaliranje solarnih panela na određenim objektima i, naravno, regulacija raftinga kao jednog od prepoznatljivih simbola Konjica.

Novikonjic.ba
Novikonjic.ba

Ajla Greda, direktorica Agencije Prvi korak Konjic, predstavila je ciljeve projekta i naglasila važnost potpisanog ugovora sa Caritas Švicarska. Jedan od ključnih ciljeva jeste stvoriti sistem za praćenje i upravljanje razvojem turizma.

Rafting ostaje u fokusu, ali uz poboljšanu promociju kako bi se iskoristile sve ljepote Konjica.

U raspravi je učestvovao i Eldin Gakić, vlasnik rafting kluba i turističke agencije. On je između ostalog, predložio obuku za buduće skiperu i vodiče, kao i mogućnost zaposlenja studenata i vikend radnika.

Razmatrana je i ideja o pokretanju sajma turizma koji bi označio početak turističke sezone. Prisutni predstavnici Grada Konjica su ovaj prijedlog uzeli u razmatranje.


“Projekat vrlo optimističan i mi u Novom Konjicu smo zadovoljni što smo danas bili dio toga. Uz pomoć medija, promovisat ćemo sve faze ovog bitnog projekta za bolji i ljepši Konjic, grad koji spaja Bosnu i Hercegovinu.” – izjavila je Sarah Hebibović, predstavnica nezavisnog portala novikonjic.ba.

Projektom se očekuje uspješno osposobljavanje skipera, donošenje pravilnika o raftingu, izgradnja izlazne stanice i, konačno, stvaranje čvrste osnove za održivu turističku budućnost Konjica.

Konjic je na putu da postane lider održivog turizma u Bosni i Hercegovini!

Slični članci

Back to top button