BiHDruštvoKulturaMagazinVijesti

Održana komemoracija Abdulahu Sidranu: Bosna je ostala bez još jednog velikana

Članovi porodice, prijatelji i kolege danas su u Narodnom pozorištu Sarajevo odali počast bh. velikanu Abdulahu Sidranu na komemoraciji.

Mnogi su se upisali u knjigu žalosti.

Reditelj Ademir Kenović održao je emotivan govor  te je podsjetio na Sidranovu pjesmu “Mora”.

– Nakon desetak godina su ovaj san i ova pjesma postali java. Najveći od najvećih ovakva čuda stvaraju na jednostavan način, razumljiv svima. Ova pjesma je bila na početku filma “Savršeni krug” zajedno s još tri Avdine pjesme – rekao je, između ostalog, Kenović.

Ademir Kenović govorio na komemoraciji. N. Šaljić

To je rasplakalo mnoge prisutne, među kojima su bili i predstavnici vlasti, ali i poznate ličnosti poput Hanke Paldum i Emira Hadžihafizbegovića, Feđe Štukana, Jasne i Pjera Žalice…

– Akademska zajednica, Vijeće bošnjačkih intelektualaca i cijela Bosna ostala je bez još jednog velikana kojeg je narod neizmjerno volio, slušao i poštovao. Mi koji smo sarađivali s njim smo ostali bez dragog prijatelja – rekao je Emir Zlatar iz Vijeća bošnjačkih intelektualaca.

Dženaza velikanu Sidranu bit će klanjana danas u Sarajevu u haremu Gazi Husrev-begove džamije u 15:40 sati. Ukop će se obaviti u haremu Ferhadije džamije u Sarajevu.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button