DruštvoHercegovinaVijesti

Hoće li se napokon upaliti svjetlo na kraju tunela u kojem se nalazi zdravstvo u HNK-a?!

Iako ZZO HNK-a  teži biti vodeći i ogledni model u BiH, trenutno se ZZO TK promovira kao kao lider u zdravstvenoj informatici jer su povezali Sarajevski i Hercegovačko-neretvanski kanton. Znate kako – tako što su u okviru Integriranog zdravstvenog informacionog sistema prvi zaključili ugovore sa zdravstvenim ustanovama na području FBiH, te za svoje pacijente omogućili pružanje deficitarnih zdravstvenih usluga unutar više kantona.

I tako, pored toga što unutar svog kantona mogu s knjižicom i kod privatnika, osiguranici u TK s knjižicom, ukoliko im zatreba MR snage 3 Tesla, mogu otići u privatne klinike u Sarajevu i Mostaru.

Neće oni nigdje (privatno)

Za razliku od osiguranika u TK, osiguranici u HNK-a s knjižicom trenutno mogu samo u Zagreb (PET CT), kada su u pitanju privatne ustanove. Tako smo valjda postali „kanton slučaj“. Teško da ćete naći drugi kanton u kojem osiguranik s knjižicom ne može kod privatnika unutar kantona čiji je osiguranik, ali može u susjednu državu. Kada smo postavili pitanje zašto se u HNK-a ne može s knjižicom i kod privatnika, od svih nadležnih dobili smo isti odgovor – zbog neusklađenosti federalnih propisa.

Zanimljivo, isti odgovor smo dobili i od Ministra zdravstva HNK-a, i od ZZO HNK-a, i od Upravnog vijeća  ZZO HNK-a, pa čak i od Upravnog vijeća  Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Ono što je važno spomenuti je odgovor federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca, koji je vrlo detaljno i konkretno pojasnio da usklađenost na koju se pozivaju ne postoji, da su javne nabavke zakonska obveza, ali i da propisi u zdravstvu ne prave razliku između javnih i privatnih ustanova kod ugovaranja zdravstvenih usluga.

Da pojasnimo: Jedinstvena metodologija kojom se utvrđuju kriteriji i mjerila za ugovaranje donesena je 2013. godine na bazi standarda iz 2003. Novi standardi su doneseni Naredbom iz 2014. Stručnjaci  koji za svako rješenje traže problem,  činjenicu da su usvojeni novi standardi su vidjeli kao neusklađenost, jer je Metodologija donesena 2013 na temelju starih standarda. No, zakonodavac je očito znao da će se pojaviti „stručnjaci“ pa je još 2013. napravio izmjenu i dopunu Metodologije i dodao:

„…u Poglavlju “Financiranje programa zdravstvene zaštite na strani 66., u prvom pasusu, iza riječi” bodovima”, briše se tačke i dodaje zarez, kao i tekst koji glasi: “suglasno važećoj Odluci o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.”

Drugim riječima, nema neusklađenosti na koju se pozivaju. Uvijek se primjenjuju standardi koji su u dotom momentu važeći.

Svima koji i dalje misle da je s knjižicom i kod privatnika nemoguća misija, predlažemo da pročitaju odgovor ministra Rimca.

pravapacijenata.ba

Slični članci

Back to top button