DruštvoHercegovinaKonjicVijesti

Buturović Polje: Mještani ne dozvoljavaju zatvaranje policijske stanice

Nakon što su mještani Buturović Polja odbranili Neretvicu u izgradnji hidroelektrana, sada se bore da ovo područje zadrži svoju policijsku stanicu. Kako su nam rekli, policijska stanica Buturović Polje će biti zatvorena, a mještani ovog područja se osjećaju nesigurno. Ipak, iz MUP HNK kažu-do zatvaranja policijske stanice Buturović polje neće doći.

Mjesna zajednica Neretvica jedna je od najvećih u Konjicu. Ima 400 kvadratnih kilometara i pokriva jednu trećinu grada Konjica. Kako su nam pojasnili, mjesna zajednica Neretvica, mjesna zajednica Jasenik su teritorijalno veći od opštine Neum, od opštine Jablanica, od opštine Čapljina. To je kako kažu dovoljno podataka da ovo područje mora imati policijski nadzor.

– Stanovništva je oko 1700 do 2500, imamo migracije ljeto-zima, problem je to što je puno naselja, velika je dispertija stanovništva i imamo neka naselja koja gotovo nemaju stanovnika ili su stari ljudi i oni su naročito izloženi tom sigurnosnom riziku i pored toga imamo oko 3000 vikendica, rekao nam je Muhamed Mravović, predsjednik Savjeta MZ Neretvica.

Informacija da će policijska stanica Buturović polje biti zatvorena pojavila se krajem februara. Policisjka stanica u Buturović polju postoji više od sedamdeset godina. Kako su nam objasnili mještani,  po policijskoj organizacijskoj šemi je trebalo biti deset policajaca. Ipak, uvijek ih je bilo pet. Sada još manje.

– Nevjerovatno je da u 400 kvadratnih kilometra imali smo u zadnjih petnaest dana dva policajca u policijskoj ispostavi Buturović polje, odlukom policijske uprave u Konjicu i ta dva policajca i jedan komandir su formalno pravno povučeni iz policijske uprave Buturović Polje, rekao je Safet Sarajlić, potpredsjednik Udruženja Neretvica Pusti me da tečem.

– Oni ne mogu da pokriju teren kompletan, u Konjicu se pojavio problem nedostatka policajaca i bilo je najlakše povući taj kadar odavde. To je moje neko lično mišljenje, a zanemariti ovaj jedan prostor koji je ogroman. To je prostor veličine nekih opština, imate neke opštine u BiH koje su manje prostorom i stanovništvom nego što je ovaj čitav kraj. Ali evo bojim se da se radi o sistemskom i ciljanom urušavanju, dodao je Mravović.

Raspoređivanje policajaca i sve odluke može donijeti samo MUP HNK. Nikako niži nivo policijskih uprava.

– Policijska stanica Buturović Polje neće se zatvoriti. Zbog reorganizacije posla u policijskoj upravi Konjic, nedostatka kadrova. U MUP-u HNK trenutno nedostaje policijskih službenika  i rješavanja određenih instanci u poslu, smanjen je broj policijskih službenika. Međutim, u mobilnosti policijskih službenika policijske Uprave Konjic pokriće se i teritorija koja pokriva policijska stanica Buturović polje, izjavio je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Mještani ne misle tako. Ukoliko je područje veliko i ima staro i nezbrinuto stanovništvo ne može ossati na dva policajca. Oni tvrde da njihove informacije nisu neprovjerene i da je “nečija” ideja da se  stanica u potpunosti zatvori. Oni su formalno pravno djelovali i poslali upit policijskoj upravi Konjic.

– Mislim da takve odluke moraju se raditi na osnovu bezbjednosne situacije. Ja bih volio vidjeti tu bezbjednosnu procjenu, na osnovu kojih kriterija, kako su uspjeli da jednu trećinu grada Konjica, bivše opštine Konjic, da ostave bez policijskog nadzora, smatra Sarajlić.

– Svaka sigurnosna agencija u Federaciji ima nekada u određenim momentima reorganizaciju. U tom reorganizacijskom postupku, nekada će se smanjiti u jednom danu, sedmici ili mjesecu, a kad dođe do nemilih događaja, narušavanja javnog reda i mira, djelovaće policijski službenici iz policijske  stanice Konjic. Uvijek će biti pokriveno cijelo područje Buturović Polja za onu zonu odgovornosti koje nosi Buturović Polje, izjavio je Marić.

Mještani ostaju na oprezu i kako kažu spremni su da djeluju. Ističu da su spasili Neretvicu pa tako neće odustati ni od policijske stanice u Buturović polju.

okanal

Slični članci

Back to top button