BiHDruštvoVijesti

Direktor FUP-a: U Sarajevu i Tuzli odbijaju saradnju, a to je ključ rješenja za sigurnosnu situaciju

Vahidin Munjić, direktor Federalne uprave policije, govorio je za Raport o sigurnosnoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno o stanju Kantonu Sarajevo i u Tuzlanskom kantonu, a u svjetlu kako ubistava koja su se posljednjih mjeseci desila u Tuzli i u Sarajevu, te sve učestalijem narušavanju sigurnosti  i u drugim područjima u FBiH.

Razgovarali smo i o saradnji FUP-a s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i drugim policijskim agencijama, te brojnim aktivnostima koje provodi Federalna uprava policije.

Saznali smo da su “zatrpani” poslom na vještačenju droga, te da u FUP-u rade na jačanju kapaciteta.

No, iz svega što smo čuli od prvog čovjeka FUP-a, evidentno je da se u Federaciji, odnosno u pojedinim kantonima, policije hitno moraju “prestrojiti” i promijeniti dosadašnju praksu ili samostalnog djelovanja ili neznanja zbog kojeg najviše trpe građani. 

FUP spreman pomoći, ali pomoć ne traže 

Premda je nadležnost FUP-a prije svega sprečavanje organiziranog kriminala, međukantonalnog kriminala, sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma i suzbijanja stavljanja u promet opojnim drogama, Munjić kaže da FUP stoji na raspolaganju svim svojim kapacitetima i drugim policijskim organima na raspolaganju da im pruži podršku u svim neophodnim situacijama.

Međutim, problem je što tu pomoć policijski organi na kantonalnom nivou uglavnom ne traže, niti obavještavaju FUP o pucnjavama i drugim događajima koji se odražavaju na sigurnost.

“Smatram da su bolja koordinacija i saradnja između kantonalnih MUP-ova i FUP-a ključni faktori kako u prevenciji, tako i u suzbijanju krivičnih djela, u segmentima gdje mi možemo djelovati, a to je dosta situacija, izuzev javnog reda i mira i kontrole saobraćaja, gdje su primarno nadležne policijske stanice, odnosno kantonalni MUP-ovi.

Nažalost, te saradnje nema, jer oni to uglavnom odbijaju.

Kao direktor FUP-a, primjerice za posljednju pucnjavu u Sarajevu sam saznao iz medija, a nismo bili obaviješteni ni kada su nedavno bili problemi s navijačima na derbiju Željezničar- Sarajevo, od nas niko nije tražio pomoć, a mi bismo je pružili.

Znamo da su kantonalni MUP-ovi samostalni u obavljanju svojih poslova i zadataka, znamo da komesar i ministar na nivou kantona isključivo odgovaraju kantonalnim vladama i skupštinama.

Ali, ako koordinacija među policijskim agencijama ne bude jača, bojim se da nećemo riješiti probleme. Posebno je neophodna koordinacija MUP-ova većih kantona s FUP-om, a nje nema”, ističe Munjić. 

S obzirom na to da je Munjić i na čelu Koordinacije direktora FUP-a i policijskih komesara kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, pitali smo ga šta može učiniti s te pozicije i da li ima naredbodavne ovlasti da situaciju promijeni u korist bolje saradnje kantonalnih policija s FUP-om.

“Mi redovno imamo sastanke, posljednji je bio u januaru. Ti sastanci imaju za cilj usaglašavanje strateškog pristupa Federalne uprave policije i uprava policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u rješavanju nekih od najznačajnih sigurnosnih pitanja i izazova pred kojima se agencije za provođenje zakona nalaze.

Međutim, kao direktor FUP-a, mogu samo predložiti, a ne narediti neka rješenja. Stalno predlažem bolju saradnju, a konačna odluka je na komesarima i direktorima iz kantona.

Na tom zadnjem sastanku koji je održan i prije posljednjeg ubistva u Tuzli i onog u Sarajevu na Otoci, ja sam rekao da je sigurnosna situacija narušena u Kantonu Sarajevu i u Tuzlanskom kantonu.

Jer, iako je analiza izvještaja koje smo tada razmatrali pokazala da je u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu broj krivičnih djela bio manji za 2.000, drastično je porastao broj smrtno stradalih osoba, kako onih u saobraćaju, tako i drugih ubistava.

Zbog toga sam i predlagao veću koordinaciju, ali nažalost do toga, naročito u KS i TK, nije došlo.

Namjera mi je bila o svemu tome govoriti i na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, jer je jedna od tačaka dnevnog reda bila i sigurnosna situacija u FBiH, ali je sjednica nažalost prekinuta”, ističe Munjić za Raport. 

Kad ima koordinacije i rezultati su vidljivi

Za razliku od Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, gdje se MUP uz protivljenje tamošnjeg Tužilaštva i protivio da FUP preuzme istragu ubistva Amre Kahrimanović, s drugim kantonima i policijskim agencijama saradnja je na zadovoljavajućem nivou.

FUP pruža pomoć i MUP-u RS. Zhvaljujući Federalnoj upravi policije nedavno je lociran i otkriven učenik koji je na internetu najavljivao masakr u jednoj srednjoj školi u Trebinju. 

“Mi u FUP-u nemamo problem da zatražimo pomoć i od kantonalnog MUP-a, ukoliko obavljamo poslove iz svoje nadležnosti.

Imamo i odličnu saradnju sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i sa SIPA-om i s MUP-om RS. Naš istražitelj za cyber kriminal iz FUP-a je nedavno putem IP adrese locirao osobu koja je prijetila napadom na školu u Trebinju i utvrdio njen identitet.

Mi smo tu informaciju proslijedili  MUP-u RS i oni su ga zahvaljujući tome lišili slobode.

Također, kada je nedavno nestala 14-godišnja djevojčica iz Hadžića, zajedničkim djelovanjem FUP-a, Federalnog MUP-a, kao i OSA -e, MUP-a KS i MUP-a HNK lišen je 32-godišnji strani državljanin u Mostaru koji je bio povezan s nestankom te djevojčice”, kaže on. 

Posebno priznanje je odao MUP-u HNK:

“E, to su rezultati koordinacije. Da nismo svi zajedno radili, pitanje je da li bismo uspjeli, zato kažem da je saradnja neophodna i u svim drugim slučajevima, a ne da imamo na tom polju izuzetke”. 

Na naše pitanje, zbog čega nema koordinacije između MUP-a KS i FUP-a, koju građani sigurno priželjkuju i kome to nije u interesu, Munjić kaže:

„Zato što određeni rukovodioci policijskih organa ne dijele moje mišljenje. Vrlo brzo ćemo zakazati novi sastanak Koordinacije direktora FUP-a i komesara i ja ću to ponovo iznijeti.

Podsjećam da FUP pomaže kantonalnim MUP-ovima, vršimo obuku u specijalnim policijskim jedinicama i u kriminalističkoj tehnici.

Obavili smo edukaciju u MUP-u Kantona 10 vezano za cyber kriminal. Uskoro ćemo to raditi u Posavskom i Unsko-sanskom kantonu.

Također, planiramo ubrzo obaviti obuku krim-tehničara u svih deset kantona gdje će edukaciju održati naši forenzičari, ali bez zajedničkog rada na terenu, rezultata neće biti.

Treba istaći da FUP ima odličnu saradnju s MUP-om u SBK, kao i tamošnjim glavnim tužiocem, kao i u HNa, u Livnu i u Bihaću, SBK. Međutim, nažalost, kad govorim o Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, tu je koordinacija nešto slabija i tu bi morala da bude puno veća saradnja.

Neophodno je organizirati sastanak na visokom nivou  i da se ove stvari riješe”, naglašava Munjić.

Pitanje “nadležnosti” stavljaju iznad sigurnosti 

Direktor FUP-a nepunu je godinu na čelu Federalne uprave policije, ali se još u nekim situacijama uvjerio koliko pojedini kantonalni MUP-ovi odbijaju saradnju s FUP-om i drže se čvrsto nadležnosti, čak i kada određeni događaji nalažu pojačanu budnost i saradnju svih policijskih agencija. 

Tako je prošle godine, kada se desio poznati slučaj stravičnog masakra u jednoj školi u Beogradu, Munjić kantonalnim MUP-ovima uputio poziv da pojačaju sigurnost škola i prisustvo policije, na što je od pojedinih kantona stigao odgovor “da on nije nadležan da upućuje takve pozive“. 

Munjić ističe i da je pred Federacijom BiH usvajanje više zakona koji se odnose na policiju, a koji su uvjet za evropski put BiH.

I u tom procesu, kaže, kantonalni MUP-ovi želi sami donositi zakone, odbijajući jedinstvene, federalne zakone koji bi bili ujednačeni u svim kantonima.

„Imamo problem s usaglašavanjem jedinstvenog zakona o oružju na nivou FBiH, jer svaki kanton donosi svoj zakon.

To jedan od zakona koji se treba donijeti kao uvjet za evropski put BiH. Između ostalog treba usvojiti i zakon o sprečavanju nasilja na sportskim takmičenjima. Međutim, pojedini komesari kažu „niste vi nadležni za to, mi smo“.

Trenutno su primjerice u USK donijeli zakon prilagođen EU i kod njih je posjedovanje nelegalnog oružja krivično djelo, dok je u HNK to prekršaj. Velika je raznolikost pri donošenju propisa u kantonu.

Imamo situaciju gdje nam stoji zakon o prijevozu eksplozivnih materija, koji od 1996. do danas nije donesen.

Međunarodna zajednica tražila je usvajanje tog zakona na državnom nivou, iz RS su to odbili, pa je traženo donošenje na entitetskom nivou, a u KS to ne dozvoljavaju i mi dan danas kao prijelazno rješenje koristimo zakon iz bivše SFRJ“, ukazuje Munjić na neke od problema u pojedinim kantonima koji odbijaju donošenje federalnog zakona. 

Kao i mnogi MUP-ovi i FUP je suočen s problemom neredovnih ljekarskih pregleda policijskih službenika.

Munjić kaže da je pokrenuo aktivnosti na obaveznom ljekarskom pregledu još prošle godine, ali da zbog nedostatka budžetskih sredstava to tada nije bilo moguće, no pregledi će, kaže, uskoro uslijediti. 

Uskoro ljekarski pregledi u FUP-u 

On očekuje da će i svi kantonalni MUP-ovi to učiniti, jer je i Vlada FBiH nedavno svojim zaključkom to zatražila od svih policija u svih deset kantona. 

“Ljekarski pregledi su posebno važni, kako s aspekta sigurnosti za građane, tako i zbog toga što će sigurno imati preventivno dejstvo, jer u policijskim strukturama sve više ljudi umiru sve mlađi i to sve češće od zadesne smrti.

Ljekarski pregled bit će obavezan svake dvije godine, a po potrebi i češće.

Da bi čovjek radio u policijskom organu, prvi i osnovni uvjet je da mora biti zdrav, što podrazumijeva i psiho test.

Jedino ljekar je taj koji će reći da li je neko sposoban ili nije za rad u policijskom organu“, navodi Munjić.

Munjić kaže da bi na poboljšanje sigurnosne situacije vjerovatno utjecao i povećan broj policijskih službenika na ulicama gradova, te da se mora raditi na saradnji policije s građanima. 

Što se tiče planova FUP-a za efikasniji i djelotvorniji rad iz nadležnosti ove policijske agencije, Munjić naglašava da FUP primarno mora raditi predmete organizovanog kriminala, za što je primarno nadležan. 

Najavljuje da se radi na jačanju kapaciteta u odjelu za droge i u Specijalnoj policijskoj jedinici, kao i jačanje Cyber odjela koji će, kako kaže uskoro prerasti u odjeljenje, a što će omogućiti novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji .

Riješen problem s licencama

Direktor FUP-a kaže da su u toj policijskoj agenciji riješili problem s licencama, o čemu je Raport ranije pisao, a zbog čega su bila ugrožena pojedina vještačenja. 

“Prije 20 dana dobili smo nove licence. Kada sam prošle godine preuzeo dužnost direktora FUP-a zatekao sam izraelske licence koje su istekle krajem oktobra prošle godine i ja sam upoznat s tim.

Tražili smo na vrijeme produženje, ali nisu nam odobrili i to je bio objektivan problem.

U međuvremenu smo dobili korejske licence. Sada se radi i vještačenje mobilnih telefona i računara uz  ostala vještačenja koja imamo“, kaže Munjić.

U FUP-u se trenutno najviše vrše vještačenja raznih droga.

Na našu konstataciju da se prema izvještajima ne bi reklo da je bilo toliko zapljena, Munjić pojašnjava da FUP ne iznosi svaku informaciju u javnost. 

 “U određenim odsjecima smo morali udvostročiti broj vještaka jer imamo toliko predmeta hemijskog vještačenja, a prije svega to se odnosi na droge.

Jednostavno ne možemo da stignemo, a šalju nam zahtjeve za vještačenja  i s državnog nivoa, iako oni imaju svoju forenziku, ali mi nismo nikoga odbili.

Tu radimo nadljudskim naporima, ali smo sistematizacijom popravili stanje. Bilo je zapljena, ali ne iznosimo sve u javnost.

Zadnjih dana smo imali nekoliko lišavanja slobode, ali nismo izlazili u javnost s tim, to je naš posao“, zaključuje Munjić.

Raport

Slični članci

Back to top button