BiHDruštvoPolitikaPrivredaVijesti

Helez: Za 15 dana počinjemo s proizvodnjom dronova samoubica

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez najavio je da će za 15 dana početi proizvodnja dronova samoubica koje će BiH izvoziti.

On je u gostovanju na Federalnoj televiziji (FTV), između ostalog, govorio o naoružavanju BiH te je ocijenio da se nalazimo pod unutrašnjim embargo.

“Preko nekih naših susjednih država vrši se blokada naoružavanja Oružanih snaga BiH, a preko Vijeća ministara. Međutim, mi imamo namjensku industriju koja je najbolja od svih u regionu. Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurisati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije”, tvrdi Helez.

On je također kazao da neće glasati za Zakon o sudovima ukoliko se u tekstu bude nalazilo bilo šta protiv BiH.

“Kompromis na štetu države neću podržati. Sud BiH mora imati nadležnost na cijelom području BiH”, istakao je.

Podsjetio je da ima pravo veta u Vijeću ministara BiH i neće dići ruku za nešto što je štetno za BiH.

Osvrnuo se i na dešavanja u SDP-u, kazavši da je bilo nekih kadrovskih grešaka.

“Donijeli smo odluku na Kongresu da se produži predsjedniku Nerminu Nikšiću mandat za dvije godine – i to nije problem. Problem je što smo donijeli da svima produžimo – općinskim, kantonalnim predsjednicima, cijelom rukovodstvu SDP-a. Sad su najave nekih ljudi da se to prolongira još dvije godine. To je faktički onda osam godina i vi konzervirate jednu stranku. Ne slažem se s tim. Insistirat ću da se ide na izbore. Mora se ispitati volja članova SDP-a”, zaključio je Helez.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button