DruštvoHercegovinaVijesti

UABNOR Mostar o uništavanju imovine u Spomen-kući Gojka Vukovića: Bit ćemo prisiljeni fizički je braniti

Antifašističko naslijeđe Mostara ponovo je na udaru klasičnim razbojništvom i neovlaštenim upadom i uništavanjem imovine u kući revolucionara Gojka Vukovića, saopćilo je Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.

– Kompletna porodica Vukovića položila je svoje živote za slobodu u antifašističkoj borbi. Gojko je stradao 1934. godine, a u otporu okupatorima u periodu od 1941. do 1945. godine stradali su i supruga Zlatka i djeca Mladen, Slobodan, Radojka i Rade. U znak trajnog sjećanja na ovu porodicu Općina Mostar je obnovila kuću i u njoj otvorila muzejsku postavku o revolucionarnom putu šest članova porodice Vuković.

Spomen-kuća je tako funkcionirala do posljednjeg rata. Poslije rata je obnovljena i u njoj djeluju ili su djelovali Savez izviđača Mostara, Mjesna zajednica Donja Mahala, Gradski odbor SDA, Mjesni odbor SDA Donja Mahala i UABNOR Mostar – naveli su u saopćenju.

Dodaje da je prilikom prve obnove kuće i njenog pretvaranja u spomen-kuću Općina Mostar uredno obeštetila bivše stanare dijela kuće, koji je bio djelomično uvjetan za stanovanje poslije Drugog svjetskog rata.

– Ali nemarom općinskih struktura, pojedini bivši korisnici stanarskog prava, koji su adekvatno obeštećeni ostali su upisani u ZK uredu. Grad do kraja nije proveo uknjižbu. Dana, 03. marta 2021. godine izviđače Mostara, kao korisnike najvećeg dijela Spomen-kuće Gojka Vukovića, tuži familija Pajević na Općinskom sudu u Mostaru.

Dana 27. jula 2023. godine Općinski sud odbija tužbu kao neosnovanu. Oni se u zakonskom roku žale drugostepenom sudu.
Dana 23. januara 2024. godine Suad Ćehić nasilno ruši pregradni zid prema Đozlića sokaku, postavlja vrata i protivzakonito ulazi u jednu prostoriju na spratu, koju je koristila Mjesna organizacija SDA Donja Mahala – navode iz UABNOR-a Mostar.

Dodaju da je odmah obaviještena policija, inspekcija, Grad Mostar, međutim do dana današnjeg nema konkretne podrške.

– U međuvremenu nasilnici konstantno izbacuju inventar iz spomenute prostorije, a 7. februara 2024. godine upadaju u prostoriju MZ Donja Mahala. Ponovo su obaviješteni policija, gradske strukture i šefica odjela za MZ. Međutim, ponovo izostaje podrška i reakcija nadležnih institucija – dodaju u saopćenju.

Ističu da je gradonačelnik Grada Mostara dao obećanje da će se Grad aktivno uključiti u odbranu svoje imovine.

– U nekoliko narednih dana, spomenuti Suad Ćehić je pobacao sav inventar i arhivu ratnu i postratnu Mjesne zajednice Donja Mahala. O tome postoje snimci. Obaviještena je policija, Tužilaštvo HNK, te Pravobranilaštvo Grada Mostara. Međutim, rješenja još nema. Posljednjih dana, Suad Ćehić nasilno ulazi u još dvije prostorije u spomen-kući. To je kuhinja i prostorija koju koristi UABNOR Mostar – ističu u saopćenju i dodaju:

– Nakon svega pitamo se da li je ovakav odnos gradskih struktura prema ovoj spomen-kući takav jer ona pripada antifašističkom nasljeđu. Primjer odnosa prema Partizanskom spomen-groblju navodi nas na takve zaključke. Ako nadležne gradske strukture hitno ništa ne poduzmu bit ćemo prisiljeni sami fizički braniti i našu imovinu koja se nalazi u Spomen-kući Gojka Vukovića, ali i samu kuću kao važan spomenik koji svjedoči o antifašističkoj borbi Mostara. Ako do toga dođe, posljedice mogu biti loše, a za njih će biti odgovorni oni u Gradu koji ne djeluju.

Faktor

Slični članci

Back to top button