DruštvoHercegovinaVijesti

Kadrovsko popunjavanje: MUP HNK dobio 30 mlađih inspektora

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru (AEPTM) danas je u čin mlađeg inspektora promovirano 30 kadeta MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Certifikate im je uručio direktor Agencije, Marko Vujević koji je, uz čestitke, u uvodnom obraćanju naglasio kako su kadeti izabrali odgovoran i častan posao, prošli zahtjevnu selekciju i uspješnu pohađali temeljnu policijsku obuku i tako ispunili sve uvjete za stjecanje čina mlađi inspektor.

“Prekretnica u vašim životima”

– Ovo je prekretnica u vašim životima. Tek sad će biti suočeni s konkretnim zadaćama koje zahtijevaju praktičnu primjenu stečenih znanja, čime će jačati operativnost MUP-a i doprinositi sigurnosti, kako kantona, tako i cijele BiH. Trebate učiti od starijih kolega, ali i pokazati inovativnost. Bitno je naglasiti da ovim nije prestalo vaše školovanje. Kroz razne vidove stručnih i specijalističkih edukcija radit ćete na usavršavanju svojih kompetencija, što je nužnost imajući u vidu sigurnosne izazove koji se iza dana u dan usložnjavaju – kazao je Vujević.

Naglasio je da policija mora biti korak ispred u borbi protiv kriminala i da samo znanjem može odgovoriti na sigurnosne izazove s ciljem zaštite ljudi i imovine.

Policijski komesar HNK, Robert Perić podsjetio je kako je ovo nakon 2017.godine prva kadrovska popuna MUP-a. Najavio je drugi ciklus procesa popune u redovima policije koncem ljeta, kada će temeljnu obuku završiti kadeti koji se za čin policajca školuju na Policijskoj akademiji u Sarajevu. Perić je, također, naveo da je riječ o generaciji s velikim potencijalom za daljnji profesionalni razvoj, što Uprava policije MUP-a HNK očekuje u budućnosti.

“Budućnost naše institucije”

– Vi ste budućnost naše institucije. Zbog toga morate raditi na sebi. Nemate pravo na pogreške, morate se konstantno educirati i usavršavati. Odgovornost, poštenje i stručnost neka vam budu na prvom mjestu u vašem profesionalnom životu i radu – rekao je Perić

Kadete je pozdravio i ministar unutarašnjh poslova HNK-a Marijo Marić.

– Za mene je policajac oduvijek bio simbol hrabrosti, časti i integriteta. U ovim učionicama ste stekli osnovna znanja. Tu je posijano sjeme za ono što ćete sutra na terenu trebati, u operativnom radu koji je najbolji učitelj. U pozadini svega su zakletva i etički kodeks prema kojima trebate živjeti – kazao je Marić.

Opći uspjeh ove generacije kadeta je odličan, a Nastavničko vijeće Agencije je kadetom generacije proglasilo Faruka Marića.

Prema Nastavnom planu i programu, obuka kadeta MUP-a HNK je trajala četiri mjeseca, a bila je podijeljena u tri faze: teorijska nastava, praktična obuka i polaganje završnog ispita. 

avaz.ba

Slični članci

Back to top button