DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

KO SDA HNK iskazala podršku izgradnji Interkulturnog centra „Mevlana“

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije HNK kao najjači politički subjekt bošnjačkog naroda na području Hercegovine izražava punu institucionalnu podršku izgradnji Interkulturnog centra „Mevlana“ u Mostaru.

Evidentno je da ovaj projekt u svom nazivu i ideji promovira vrijednosti kulturno- civilizacijskog nasljeđa, poštivanja različitosti i multikulturalnost. Sve navedeno promovira mir i sigurnosti, kao i temeljna prava i slobode, što predstavlja osnove Evropske unije.

Opredijeljenost za evropske integracije kojima teže predstavnici svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini najjednostavnije se mogu iskazati i dokazati u Mostaru. I to upravo u vrijeme kada BiH treba napraviti reforme koje bi omogućile otvaranje pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

U gradu koji je pretrpio ogromna razaranja svih oblika treba graditi institucije koje promiču povezivanje i inkluzivnost. Ekskluzivitet jednog naroda, na štetu drugih koji žive u Mostaru, ne može voditi izgradnji stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Kao ravnopravan politički subjekt u Gradskom vijeću Mostara legitimno tražimo od Grada Mostara da svojim primjerom isključi sve oblike paralelizama i isključivosti. Smatramo da jedan od osnovnih postulata Mostara mora biti povezivanje, a ne ograničavanje bilo kojeg naroda u realizaciji potreba i nepobitnih prava koja imaju. Istrajavati ćemo na jednakopravnosti, početnoj evropskoj vrijednosti koja ne smije biti uskraćena nikome.

Podsjećamo da je osnovna ideja evropske uprave u Mostaru nakon prestanka sukoba bila upravo da Centralna zona u svojoj osnovi mora biti mjesto susreta svih naroda, interaktivno multikulturalno mjesto koje će biti nukleus daljeg razvoja grada. Zbog toga Gradska uprava Mostara projekt Interkulturnog centra „Mevlana” treba shvatiti kao kompromisno rješenje Islamske zajednice Mostara, te treba ponuditi rješenje Centralne zone grada koje uključuje sve narode koji žive u Mostaru na jednakim osnovama.

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije HNK će u svim segmentima svog djelovanja i na svim nivoima čvrsto zastupati stavove po kojima Mostar  mora biti ogledalo evropske Bosne i Hercegovine. Suprotni stavovi navedenim evropskim vrijednostima nikada neće dobiti našu podršku, saopćeno je iz Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije HNK.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button