DruštvoKonjicPolitikaVijesti

Konjic i HNK: Očuvanje prirode i razvoj turizma – dva cilja za bolju budućnost

U Konjicu je nedavno održana panel diskusija o značaju zaštite životne sredine i razvoju turizma u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je istaknuto da regija zaostaje za razvijenim zemljama, ali i za susjednim državama nastalim raspadom Jugoslavije, posebno Slovenijom, u oblasti zaštite životne sredine.

Unatoč iznimnim prirodnim bogatstvima i enormnom potencijalu za razvoj turizma, posebno onog vezanog za prirodu, na području Konjica i cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nedostaje adekvatna regulativa zaštite životne sredine.

Diskutirajući o narednim koracima, učesnici su se složili da je neophodno poduzeti mjere za poboljšanje stanja. Konjic i HNK imaju najveći potencijal za razvoj turizma u BiH, a iskorištavanje tog potencijala u korist svih građana i pretvaranje turizma u prepoznatljiv brend ovog dijela zemlje predstavlja ključni cilj.

Zaključak diskusije je jasan: očuvanje životne sredine nema alternative. Čist okoliš je preduvjet za razvoj bilo kakvog oblika turizma, a prvi koraci su donošenje adekvatnih mjera zaštite prirode i strateško razvijanje turizma kao privredne grane.

Iako Konjic i HNK raspolažu značajnim prirodnim resursima, samo to nije dovoljno za postizanje dugoročnih rezultata. Reagovanje na naslijeđene probleme u oblasti zaštite životne sredine je ključno. Usvajanje Plana upravljanja otpadom je pozitivan signal i pokazuje želju i nastojanje da se stvari pomaknu s mrtve tačke.

Paralelno sa planom upravljanja otpadom, potreban je i strateški dokument za razvoj i unapređenje turizma na području HNK. Kanton sa najboljim preduvjetima za uspješan turizam u cijeloj BiH zaslužuje Strategiju razvoja turizma kao polaznu tačku za unapređenje postojećih aktivnosti u ovoj grani.

Donošenje ova dva dokumenta na nivou HNK predstavlja odgovor na mnoga otvorena pitanja i probleme za koje se traže rješenja, a ujedno i značajan poticaj za poboljšanje stanja u zaštiti životne sredine i razvoju turizma.

Slični članci

Back to top button