DruštvoKonjicPoljoprivredaPrivredaVijestiZanimljivosti

Vakufska parcela “Prekača” u Čuhovićima: Primjer plemenitosti i brige za zajednicu

U Čuhovićima je 18. februara 2024. godine Mreža mladih Medžlisa IZ Konjic započela obradu vakufske parcele “Prekača”. Ova parcela, koju je uvakufio Duran (Durak) Masleša, predstavlja primjer plemenitosti i brige za dobrobit zajednice.

Vakuf je u islamu dobrotvorna institucija u kojoj se nekretnina ili novac trajno posvećuju u dobrotvorne svrhe. U ovom slučaju, Duran (Durak) Masleša je uvakufio parcelu “Prekača” kako bi se njena prirodna ljepota očuvala i kako bi se njome koristila lokalna zajednica.

Mreža mladih Medžlisa IZ Konjic prepoznala je značaj ove vakufske parcele i poduzela inicijativu za njenu obradu. Cilj ove akcije je da se parcela uredi i da se na njoj posiju i uzgoje poljoprivredni proizvodi, žitarice i sl.

Ovakav plemenit gest Durana (Durak) Masleše i trud Mreže mladih Medžlisa IZ Konjic podsjetnik su na važnost dobrotvornosti i brige za zajednicu. Vakufska parcela “Prekača” je primjer kako se plemenitošću i nesebičnim djelima može ostaviti trag i poboljšati život ljudi u lokalnoj zajednici.

Slični članci

Back to top button