BiHDruštvoVijesti

Novinari u BiH odaju počast kolegama ubijenim u Gazi

Udruženje BH novinari organizovalo je okupljenje pred Vječnom vatrom u Sarajevu kao počast ubijenim kolegicama i kolegama u Pojasu Gaze.

Time su se BH novinari pridružili kampanji Međunarodne federacije novinara (IFJ), Nacionalnog sindikata novinara Velike Britanije i Sindikata novinara Palestine u cilju zaštite svih novinarki, novinara i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze.

U isto vrijeme kad i novinari u Sarajevu, predstavnici IFJ-a i partnera okupljaju se u Briselu i paljenjem svijeća odaju počast novinarkama, novinarima i medijskim radnicima ubijenim tokom rata u Pojasu Gaze.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas, ubijeno je najmanje 99 kolegica i kolega.

Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanskih kolegica i kolega, za čijim izgubljenim životima jednako žalimo, poručili su BH novinari.

Ubijanje novinara je nedopustivo

„Paljenje svijeća i počast ubijenim novinarima je najmanje što se u ovom trenutku može uraditi za sve naše kolegice i kolege, te poslati poruku kako je nedopustivo ubijanje novinara/ki, bez čijeg izvještavanja svijet ne bi znao šta se dešava u zonama ratnih sukoba, uključujući i Pojas Gaze“, kažu BH novinari.

Osim u Sarajevu, BH novinari su pozvali medijske radnike i radnice u cijeloj Bosni i Hercegovini da se okupe u svojim gradovima – na glavnim trgovima, ispred medijskih kuća ili u redakcijama, zapale svijeće i odaju počast ubijenim novinarima/kama, snimateljima i drugim medijskim profesionalcima u Pojasu Gaze.

Također, pozvali su ih da na društvenim mrežama objave fotografije sa mjesta okupljanja, te time podrže IFJ i njihove zahtjeve za osiguranjem zaštite za sve novinarke, novinare i medijske ekipe koji izvještavaju iz Pojasa Gaze.

Al Jazeera

Slični članci

Back to top button